Angreštový koláč s ořechovou drobenkou

Dnes mám klasickou, línou neděli. Asi to bude tím včerejším svatebním hýřením do ranních hodin. Práce na mě číhá ze všech stran, ale do ničeho se mi nechce...koláček ke kafíčku by se ale hodil. Takže jsem posbírala všechny zbývající síly a pustila se do pečení. A výsledek? Stojí za to! 

Ingredience:

  • 180g moučkového cukru (80g jsem nahradila cukrem muscovado)             + 2 lžíce cukru navíc 
  • 130g Hery máslová příchuť
  • 200g hladké špaldové mouky
  • 200ml smetany
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • mléko (cca 1dcl)
  • angrešt

Drobenka:

  • máslo, hladká mouka, moučkový cukr, mleté vlašské ořechy


Postup:         

Nejprve připravíme drobenku - smícháme stejný podíl hladké mouky, cukru a másla (cca po 80g). Vše důkladně propracujeme. Musí se nám začít tvořit malé "žmolky". Nakonec vmícháme hrst mletých, vlašských ořechů.

...a jdeme na těsto: ušleháme tuhý bílkový sníh se dvěmi lžícemi cukru. Zbývající moučkový cukr, heru a žloutky vyšleháme do pěny. Postupně přiléváme smetanu. Mouku smícháme spolu s práškem do pečiva, prosejeme a postupně vmícháme do těsta. Pokud je těsto hodně tuhé, přidáme malinko mléka na zředění. Koláčovou formu vytřeme máslem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Posypeme pořádnou dávkou angreštu (já přidala i pár kuliček červeného a bílého rybízu), opatrně rozetřeme ušlehané bílky, zasypeme ořechovou drobenkou a pečeme na 180 stupňů cca 40 minut. 

Pokud se vám bude zdát, že koláč rychle tmavne, zakryjte jej v průběhu pečení alobalem. 

Tip: Klidně si připravte větší množství drobenky do zásoby. Skvěle se uchovává v mrazáku a je tak vždy po ruce.