Dýňová polévka se zázvorem

Podzim je tady a s ním i období krémových polévek, které nás zasytí a v pošmourných dnech pěkně zahřejí. Oblíbenost dýňových polévek je stále větší a veřím, že každý z vás ji alespoň jednou ochutnal. Pokud jste do dnešního dne nenarazili na ten pravý recept na lahodný, dýňový krém, vyzkoušejte třeba ten můj se zázvorem.

Ingredience:

  • 1/2 dýně Hokaido
  • 1 větší brambor
  • 1 menší cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • Kousek zázvoru - cca 2cm
  • sůl, pepř, kurkuma
  • olej 
  • zeleninový vývar (voda)

Postup:

Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Brambor oloupeme a také pokrájíme na menší kousky. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme dýni, brambor a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Okořeníme pepřem, solí, špetkou kurkumy, nastrouhaným zázvorem a vaříme.

Jakmile dýně a brambory změknou, rozmixujeme polévku na hladký krém. Pro zjemnění můžeme přidat trochu smetany. 

Polévku podáváme horkou s máslovými krutony a orestovanými vlašskými ořechny nebo dýňovými semínky.