Kari rizoto s chřestem

Chřest je stále oblíbenější sezónní surovinou. Můžeme si vybírat ze tří druhů - chřest bílý, zelený a méně známý chřest fialový. Výhodou je, že chřest můžeme upravovat na nespočet možných způsobů. Můžeme jej vařit, smažit, zapékat, grilovat - cokoliv nás napadne. A věřte, že vždy bude chutnat skvěle.

Když jsem se dozvěděla o soutěži na stránkách http://www.lidl.cz - Lidl Food Challenge na téma "JARNÍ ŽLUTO-ZELENÝ RECEPT", zelený chřest pro mne byla jasná volba.


Ingredience:                                                             (množství je přibližně na dvě menší porce)

  • 200g kulatozrnné rýže Arborio Italiamo
  • 1 dcl bílého vína
  • 40g másla
  • zelený chřest
  • 400ml zeleninového vývar
  • 1 menší cibule
  • sůl, pepř, kari koření
  • 40g sýru Grana Padano Lovilio                 

Postup:

Nejprve si připravíme chřest - dřevnatou část odlomíme a vyhodíme, hlavičky chřestu odkrojíme a povaříme 2-3 minutky v osolené vodě. Stačí opravdu chvilinka, protože chceme, aby byly stále pěkně křupavé. Uvařené hlavičky scedíme a zchladíme v ledové vodě, aby se zachovala jasná zelená barva. Zbývající část chřestu nakrájíme na kolečka a na chvíli odložíme stranou.

A jde se na přípravu samotného rizota:

V pánvi rozpálíme asi polovinu másla, na kterém zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme rýži a také ji chvilku orestujeme.

Jakmile rýže zprůhlední, zalijeme kvalitním bílým vínem a počkáme, dokud se tekutina neodpaří.

Teď je správný čas na podlévaní zeleninovým vývarem - vždy přiléváme jen malé množství, přibližně 1-2 menší naběračky a to až ve chvíli, kdy se předchozí dávka vývaru vstřebá do rýže

Asi po 10 minutách vaření, vmícháme na kolečka nakrájený chřest a kari koření. Osolíme, opepříme.

Až je rýže uvařená, měla by být "al dente", stáhneme pánev z plotny, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný sýr Grana Padano. Podáváme s uvařenými chřestovými hlavičkami.