Přepuštěné máslo               

08.09.2017

Znáte přepuštěné máslo neboli Ghí? Používáte ho v kuchyni? Pokud ne, na nic nečekejte a začněte!

Já osobně nedám dopustit na České Ghíčko, které nabízí širou škálu výrobků. Na e-shopu můžete nakoupit různě velká balení klasického, čistého ghíčka - dokonce i v BIO kvalitě. Dále je zde v nabídce koko ghí, kozí ghíčko nebo dokonce ghíčka, která jsou dochucena všemožnými bylinkami či kořením (kotvičníkem, konopím, levandulí, kurkumou, chilli, atd.). 

Jako bonus si v e-shopu můžete pořídit Ghítelu - lahodnou, nugátovou dobrotu, která je vyrobena pouze z arašídů, medu, kakaka a ghíčka. V nabídce je buď sklenička o objemu 230ml s praktickou dřevěnou lžičkou nebo rovnou litrový kyblíček. Doporučuji rovnou koupit větší balení. Ghítele je těžce návyková - s palačinkami, lívanci nebo jen tak ke kousku čerstvého pečiva je neodolatelná. 

Pokud nemáte rádi nákupy přes internet, navštivte kamenné prodejny se zdravou výživou nebo vyrazte na některý s food festivalů, které se konají po celé České republice a je možné, že i tam narazíte na stánek s Ghíčkem.

Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo má kořeny v Indii. S pojmem Ghí se můžeme setkat ve spojitosti s ajurvédou, což je velmi stará indická medicína. Ta považuje tohle máslo, díky svým účinkům pro zdraví, za elixír života. Dle Ajurvédské medicíny napomáhá:

  • trávení,
  • na rozdíl od klasického másla, ačkoliv se z něj vyrábí, nezvyšuje hladinu       cholesterolu, ale naopak ji může snižovat,
  • vyživuje nervové buňky,
  • podporuje učení,
  • posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost,
  • napomáhá k detoxikaci těla,
  • má omlazující a hojivé účinky - ghíčko lze tedy použít nejen v kuchyni, ale i zevně k hojení drobných ran.

Výhody přepuštěného másla

Přepuštěné máslo ve skutečnosti není žádnou novinkou. V receptech Magdaleny Dobromily Rettigové se často setkáme s pojmem "přepuštěné máslo". Běžně ho používaly i naše prababičky, babičky. Tím, že si "obyčejné" máslo zpracovaly na to přepuštěné, prodloužili jeho životnost. 

Ghí má lahodnou, máslovou chuť, je dobře stravitelné a hlavně - nepřepaluje se! Má velmi vysoký kouřový bod, až 250 °C. Během zahřívání tak nevznikají nestravitelné toxické látky. Obsahuje vitamín A, B3, E a mnoho minerálů.

Ghí je také vhodné pro lidi, kteří trpí intolerancí na mléčné výrobky. Při přepuštění se máslo vyčistí od mléčných bílkovin.

Další výhodou je, že jej nemusíme skladovat v lednici. Bez problémů vydrží při pokojové teplotě i několik měsíců.

O tom jak se takové lahodné máslíčko vyrábí si můžete přečíst třeba zde

Použití v kuchyni

Ghí lze používat jak v teplé tak studené kuchyni. V teplé kuchyni ho využijeme všude tam, kde bychom použili jakýkoliv jiný tuk.

  • Ghí je ideální na smažení
  • Dá šmrnc vaší polévce i omáčce.
  • Dušená zelenina na Ghí je bezkonkurenční.
  • Při pečení lze Ghíčkem nahradit všechny margaríny a máslo.
  • Lze i namazat na chléb a jíst za studena.

Zdroj fotografií: České Ghíčko