Testování olejů Lukana

17.08.2017

Minulé úterý jsem po delší době měla opět možnost zúčastnit se testovací akce pořádané internetovým magazínem Žena - in  v pražské škole vaření Chefparade, která se nachází v areálu Holešovické trřnice. Tyto akce jsou vždy pro mne ve znamení příjemně stráveného času s milými lidmi.

Hlavním partnerem akce byla pro tentokrát Lukana - firma s dlouholetou tradící, vyrábějící kvalitní oleje. K dispozici jsme měli na testování 3 druhy olejů - řepkový, slunečnicový a stolní.


S foodblogerkami a čtenářkami jsme začaly s přípravou salátu s jablíčky, vlašskými ořechy a šalvějí.

Dále následoval hlavní chod - karbanátky se sušenými rajčaty, pečené brambory s česnekovým dipem a tzatziki. Jako sladkou tečku jsme si ke kávičce upekly kefírovou buchtu s meruňkami.

Teď něco o samotných olejích a jejich využití v kuchyni: 

Řepkový olej je vhodný na smažení, fritování, pečení či grilování, vydrží vysokou tepelnou úpravu, přepaluje se až při 200°C , pro smažení je tak nejideálnější volba. 

Slunečnicový olej je vhodný především pro studenou kuchyni. Hodí se k přípravě majonéz, dipů, dressingů, nebo zálivek, vydrží však tepelnou úpravu do 180°C, můžete ho tedy klidně použít i na pečení.

Rostlinný olej je směsí slunečnicového a řepkového oleje, hodí se především do těst, a je tak skvělým pomocníkem pro sladké i slané pečení.

Více informací o jednotlivých produktech a mnoho dalšího naleznete na http://www.lukana.cz/

Já osobně doma tyto oleje používám na smažení a sladké či slané pečení již delší dobu. Doposud jsem však neměla přehled, na co který druh olejů využít, takže tato akce se zástupci Lukany pro mě byla přínosem. Zejména využití slunečnicového oleje pro studenou kuchyni pro mne byla velká neznámá.