Olejová bábovka s ostružinami

Tato bábovka je u nás doma jedna z nejoblíbenějších. Podle tohoto receptu ji připravovala jak moje babička, tak i maminka a teď už i já se sestrou. Vždy se povede a všem velmi chutná. Díky oleji je krásně vláčná, jemná a v kombinaci se sezónním, drobným ovocem - v tomto případě s ostružinami - je její chuť neodolatelná. 

Ingredience:

Postup:        

Nejprve si připravíme formu na bábovku. Vymažeme ji olejem a vysypeme hrubou moukou nebo dětskou krupičkou.     

Teď už se vrhneme na samotnou přípravu bábovkového těsta:  

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. V druhé míse šleháme žloutky s cukrem do pěny (bude to trvat přibližně 10 minut).             

Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme a postupně přidáváme, střídavě s mlékem a slunečnicovým olejem Lukana, do žloutkové pěny. Nakonec jemně zamícháme i tuhý, bílkový sníh.   

Do předem připravené formy nalijeme část těsta a posypeme ostružinami - tento krok opakujeme, dokud nám těsto nedojde.   

Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 - 40minut.

A jak poznáme, že je bábovka upečená? Použijte osvědčený "špejlový test". Do bábovky píchněte špejlí a zkuste, jestli se na ni těsto nelepí. Pokud ne, je hotová.