Pečené kuře s kurkumovou rýží

Pečené kuře nikdy nezklame a neznám snad nikoho, kdo by ho neměl rád. Zkusme tento pokrm podávat tentokrát malinko jinak - s kurkumovou rýží. 

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • česnek dle chuti
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • máslo

Na kurkumovou rýži:

  • rýže
  • olej
  • kurkuma
  • sůl
  • brokolice 



Postup:      

Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé kousky pomažeme máslem a trochu ho dáme i pod kůži, osolíme a vložíme do pekáčku. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky, přidáme ke kuřeti, mírně podlijeme vodou, pekáček zakryjeme a pečeme zhruba       2 hodiny, aby nám maso téměř samo odpadávalo od kosti - pozor však, ať se nevysuší - je nutné čas od času kuře přelévat výpekem.

Prvních 30 minut peču na 200°C, poté teplotu stáhnu na cca 170°C. Poslední půl hodinku kuřátko odkryju a dopékám, aby byla kůrčička zlatavá a pěkně křupavá (pokud máme, můžeme troubu přepnout na funkci "Gril") 

V době kdy se nám peče kuře, připravíme rýži:

Na oleji lehce zpěníme cibulku, přisypeme rýži, kterou také chvíli orestujeme a zasypeme kurkumou. Takto připravený základ zalijeme vodou, osolíme a necháme vařit na mírném plameni. (Poměr rýže a vody 1:2)

Brokolici rozdělíme na velmi malé růžičky, vložíme do osolené vody a necháme projít varem. Brokolici nevaříme úplně doměkka - necháme ji takzvaně na skus. Aby brokolice neztratila barvu, je důležité ji ihned po uvaření důkladně zchladit, prolít ledovou vodou.  

Uvařenou kurkumovou rýži pak jen smícháme s brokolicí, polijeme výpekem z kuřete a k tomu si naservírujeme maso dle libosti...třeba stehýnko tak, jako já :)