Bzenecké octy

Ocet je v kuchyni nenahraditelným dochucovadlem, které využíváme při přípravě mnoha pokrmů. Avšak není ocet jako ocet. 

V současné době nalezneme na pultech obchodů různé druhy octů od mnoha výrobců. Převážně se jedná o octy z dovozu. Nyní jsem díky spolupráci s magazínem Žena - in objevila ucelenou řadu octů od české firmy. Octy z Bzeneckých octáren.

To, že existuje klasický, kvasný bzenecký ocet jsem věděla. Ostatní druhy pro mě byly milým překvapením. 

Ze zkušenosti vím, že má spoustu lidí ostych používat jiný ocet než obyčejný, kvasný lihový, na který je každý z nás zvyklý. Kvasný lihový ocet používám nejen v kuchyni na zavařování okurek, na sterilované zelí a řepu, na výrobu domácího kečupu, ale své využití najde i jako pomocník při úklidu. Babička i maminka odjakživa používaly tento druh octu na usazeniny od vodního kamene nebo na odvápnění rychlovarné konvice. Jako první pomoc při velmi vysokých horečkách skvěle fungují "octové ponožky" a octový obklad zase uleví na bodnutí od zlomyslného hmyzu. 

Kromě osvědčené klasiky existují i další druhy octů, které si jistě zamilujete. Jen se nebát je vyzkoušet.

Červený a bílý vinný ocet

Barva vinného octa se liší podle toho, zda se vyrábí z červeného nebo bílého vína. Ale to je všem jistě jasné. Vinný ocet najde své uplatnění především ve studené kuchyni. Skvěle se hodí do zálivek na saláty nebo na dochucení dresinků. 

Zda použít červený nebo bílí vinný ocet záleží na vaší intuici. Řiďte se citem.

Bzenecký ocet kvasný jablečný

Jablečný ocet využijete také zejména ve studené kuchyni. Je poměrně silný a ostrý. Přidává se do salátů a zeleninovým pokrmům, kterým dává nenapodobitelnou chuť. Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází i jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Speciál na saláty - ocet s chutí bylinek

Vyvážená kombinace bylinek, lihového a vinného octa. Přesně to, je tento speciální ocet na saláty. Pro mě největší překvapení! Už po otevření uzávěru je krásně cítit jemná vůně bylinek. Stačí přidat pár kapek do zeleninového salátu, přimíchat olivový olej, sůl a pepř, malinko mletého cukru a lehká příloha ke grilovanému masu nebo k topinkám s masovo-zeleninovou směsí  je na stole.

Balsamico ocet z Modeny a Balsamico glazé

Balzamikové octy miluji. Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Balzamico glazé má hustou krémovou konzistenci. Balzamico glazé je vyváženou kombinací silné chuti hroznového moštu a jemné, sladkokyselé příchuti octu Aceto Balsamico di Modena. Ideálně se hodí na dochucení pokrmů z červeného nebo bílého masa, ryb, sýrů nebo zeleninových a ovocných salátů. Využít jej můžete i na dezerty nebo zmrzlinu. Díky krémové konzistenci skvěle poslouží k dekoraci talířů a závěrečnému food stylingu.

Krémové balzamico rozhodně vyzkoušejte na dochucení rajčatového salátu. Tuto kombinaci chutí doma milujeme. Rajčata z vlastní zahrádky, jarní cibulka, pár kapek kvalitního olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř - dokonalost sama!