Domácí, čerstvý sýr

Na přípravě domácího sýru není nic složitého. Máte rádi přírodní nebo třeba česnekový, paprikový, pepřový, s olivami či sušenými rajčaty? Fantazii chutí se meze nekladou. 

Ingredience

  • 1l plnotučného mléka
  • 25 ml octu
  • 1 lžička soli
  • bylinky nebo koření dle chuti

Z tohoto množství mléka, připravíte cca 150g bochníček sýru.

Postup

Plnotučné mléko (používám čerstvé z mlékomatu) vlijeme do hrnce a za občasného míchání zahříváme na teplotu 90°C. Po dosažení této teploty sundáme hrnec z ohně a přidáme ocet,  který působí jako syřidlo. Mléko promícháme a necháme zhruba hodinu uležet.

Po odležení scedíme syrovátku. Použijeme velmi jemné síto nebo plátýnko. Sýřeninu, zachycenou v sítu, se snažíme zbavit veškeré tekutiny. Vymačkanou sýřeninu ochutíme solí. 

Máte-li rádi kořeněné nebo ochucené sýry, přidejte pepř, chilli, nakrájené olivy, sušená rajčata, ořechy, bylinky.

Ochucenou sýřeninu přendáme do formy lisovat. 

Pořídila jsem si set na přípravu sýru, ale pokud ho doma nemáte, nezoufejte. Bohatě vám vystačí např. širší kelímek, do kterého uděláte z vnitřní strany dírky. To proto, aby při lisování mohla odtékat přebytečná syrovátka. Kelímek vyložíte plátýnkem, napěchujete do něj sýřeninu, přeložíte plátýnkem, které přečnívá přes okraje kelímku a zatížíte menší, zavařovací sklenicí s vodou.

Takto připravený sýr necháme nejlépe přes noc v lednici lisovat. Po cca 10 hodinách sýr vyjmeme z formy a máme hotovo.