Švestkové čatní
Letos je opravdu velká úroda švestek. Převážná část skončí v sudu, zkvasí a pak se vypálí na tekuté zlato, slivovici. Samozřejmostí jsou však i různé koláče, sladké bramborové či kynuté knedlíky a domácí povidla. Ty vaříme už dlouhá léta podle stejného receptu a vždy se povedou na výbornou. Mimochodem i ten najdete u mě na blogu. Mrkněte.
Letos jsem vyzkoušela udělat i domácí švestkové čatní. Čatní /chutney/ je chuťově výrazná, kořeněná omáčka, která má své kořeny v daleké Indii. Základem bývá z pravidla ovoce a spousta koření.
Podává se k masu, zelenině nebo i k sýrům.
Ingredience na 4 menší skleničky
- 1 kg vypeckovaných švestek
- 200g cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce třtinového cukru
- 60ml červeného vinného octu
- 2 kousky celé skořice Avokádo
- Mletá skořice Avokádo dle chuti
- Chilli Avokádo dle chuti
- Sůl
- 2 lžíce oleje
Na oleji orestujeme na měsíčky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme třtinový cukr, který necháme lehce zkaramelizovat. Poté cibuli zalijeme vinným octem, přidáme celou skořici Avokádo a za občasného míchání necháme veškerou tekutinu odpařit. Přidáme nadrobno nasekaný česnek, minutku orestujeme a vsypeme vypeckované, na čtvrtky nakrájené švestky. Vše lehce podlijeme vodou, přiklopíme a vaříme na mírném plamenu, dokud se švestky nerozvaří.
Na závěr čatní dochutíme špetkou soli. Můžeme přidat ještě trošku mleté skořice a ti co mají rádi štiplavé, pikantní chutě, mohou použít i chilli.
Ještě horkou švestkovou omáčku dáme do sklenic a ihned uzavřeme. Víčka se horkem lépe přichytí.
Takto připravené čatní uchovávám v lednici nebo jej ještě zavařím v troubě. Sklenice dám na plech s vodou a vložím na 30 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů.