Cizrnovo-cuketové karbanátky

Ne vždy musí být karbanátky jen z mletého masa. Včera jsem měla krizi. Nemohla jsem vymyslet, co uvařit na poslední chvíli k obědu. V lednici pár základních surovin, na zahrádce úroda cuket a ve spíži cizrna? Budou luštěninovo zeleninové karbanátky s vůní bylinek.

Ingredience

  • 200g cukety
  • 1 plechovka cizrny Bonduelle Vapeur (310g)
  • 10dkg goudy
  • 10dkg šunky
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce žitné mouky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř 
  • čerstvé bylinky (libeček, petrželka)
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme v míse 10-15min "vypotit".

Mezitím si rozmixujeme cizrnu tak, aby nebyla úplně na kaši. Na karbanátky je lepší mít hrubší konzistenci. Komu se chce nebo nemá mixér, může jen rozmačkat vidličkou.

Vrátíme se k cuketě a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Do mísy přidáme cizrnu, nahrubo nastrouhanou kvalitní šunku, sýr, prolisovaný česnek, veškeré koření, nasekané bylinky dle chuti a mouku. Důkladně směs promícháme a necháme v lednici půl hodinky odležet.

Po uplynutí 30 minut vytvarujeme jednotlivé karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. 

Podáváme s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátem. 

Chcete úplně zdravou verzi bez smažení? Zkuste upéct cizrnovo-cuketové placičky v troubě.