Svatomartinské rohlíčky

Sváteční pečivo, kterým potěšíte snad každého.

Dlouho jsem přemýšlela, čím potěším svého muže - Martina, na jeho svátek. Každý rok zkouším něco nového. Na martinské rohlíčky jsem se chystala už dlouho a až konečně letos jsem je vyzkoušela. Hned po prvním soustu mi bylo jasné, že se stanou našim oblíbeným svátečním pečivem a budu je péct tradičně, rok co rok, na 11. listopadu. Na svátek Sv.Martina.  Jsou báječné a oba jsme si je zamilovali. 

Ingredience na těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 250g špaldové hladké mouky
  • 250g Hera máslová příchuť
  • 250ml smetany 31 - 33 %
  • 50g moučkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

Ořechy, mák, povidla, tvaroh - záleží čistě na tom, co máte nejraději

Mouku prosejeme do mísy společně s práškem do pečiva, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme povolenou, na kousky nakrájenou Heru a smetanu. V robotu nebo ručně vypracujeme těsto. Ze začátku bude těsto poměrně lepivé, ale jak se spojí veškeré ingredience, získáme krásně vláčné a hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice na hodinu odležet.

Mezitím se můžeme vrhnout na přípravu náplně. Tady se meze nekladou a záleží zcela na vaší chuti. U nás vyhrály dvě náplně - ořechy a povidla.

Ořechová náplň:

  • 250g vlašských ořechů
  • 100 - 120 ml mléka
  • cukr dle chuti

Namleté vlašské ořechy smícháme s cukrem a spaříme horkým mlékem. Mléko vléváme postupně a množství upravujeme podle hustoty náplně. Ořechová směs by měla být poměrně hustá, aby z ní šly pěkně tvořit válečky, kterými budeme plnit rohlíčky. 

Na povidlovou náplň jsme smíchala jen povidla s cukrem a dochutila lžící rumu. 

Po hodině vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme na 4 stejné díly, které zpracujeme na úhledný bochánek. Z těsta vyválíme kruh  asi 3-4 mm silný. Rozdělíme jej na 8 stejných výsečí. K delší straně trojúhelníku dáme náplň a rolujeme směrem k cípu. Konce přimáčkneme a vytvarujeme rohlíček. 

Tip: Tvarovat můžete buď klasické rohlíčky, nebo zkuste založit rožky dovnitř. Je to jednodušší způsob, vhodný k přípravě rohlíčků s řidší náplní. 

Smotané rohlíčky klademe na plech vyložený pečící folií či papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut do růžova. Ještě horké rohlíčky pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou. 

Kdo by chtěl mít rohlíčky úplně dokonalé, může je po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem s kapkou rumu a až poté pocukrovat.