Mecháček s tvarohovým krémem

Další recept, který jsem si pro vás připravila na přání paní Zdeničky, majitelky obchůdku s cukrářskými potřebami - Sladké pečení, je tady. Mechový řez s tvarohovým krémem a vůní vanilky se povedl na výbornou. Však si jej upečte a posuďte sami. 

Suroviny na korpus:

  • 200g polohrubé mouky
  • 50g mandlové mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 150g špenátového protlaku
  • 3 vejce
  • 130g krupicového cukru
  • 10g vanilkového cukru
  • 80ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli

Suroviny na krém:

1) Do korpusu patří jedna zvláštní surovina a tou je špenát. Kupuji mražený špenátový protlak. Ten musíte nechat prvně rozmrazit a poté důkladně promixovat na jemné pyré.

2) Připravte si všechny suché ingredience. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosejte do mísy. K moučné směsi vsypte i mandlovou mouku a promíchejte. Dejte na chvíli stranou.

3) Oddělte žloutky od bílků.

4) Žloutky, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a olej přidejte ke špenátu a ještě jednou, krátce promixujte v homogenní směs.

5) Bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a šlehejte do polotuha. Potom přisypejte, ve dvou dávkách, krupicový cukr spolu s vanilkovým a dále šlehejte do tuhého sněhu.

6) Teď už jen všechny části spojit. Ručně smíchejte špenátovou směs se sypkými surovinami a na závěr, po částech, vmíchejte bílkový sníh. Se sněhem pracujte opatrně, aby nespadl a upečený korpus pak nebyl hutný, spláclý.

7) Hotové těsto vlijte do obdélníkové formy o rozměru 18x27cm a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10 - 15 minut. Po upečení nechejte vychladnout na mřížce.

8) Příprava krému je velmi snadná. Tvaroh, zakysanou smetanu a ztužovač Milky Cream dejte do mísy a ručním šlehačem míchejte přibližně 5 minut.

9) Vychladlý korpus vyjměte z formy a jedenkrát, horizontálně prořízněte. Korpus potřete brusinkovým džemem Darinka a větší polovinou tvarohového krému. Na krém dejte vrchní část korpusu a opět potřete tvarohem. 

TIP: 

Aby řez vypadal opravdu jako mech, dejte si stranou kousek zeleného korpusu.

Jelikož se mi při pečení korpus malinko vypoukl, seřízla jsem ho do roviny, korpus následně rozdrobila a použila na posypání horní vrstvy krému. 

10) Hotový mecháček dejte uležet do lednice. Poté nakrájejte na jednotlivé porce a dozdobte čerstvým ovocem a čokoládovými kytičkami