Domácí kečup

V sezoně rajčat není nic jednoduššího, než sesbírat úrodu ze zahrádky nebo nakoupit rajčata na trhu a pustit se do výroby kečupu. Věřte, že nezůstanete jen u jedné várky, jelikož je opravdu výborný. Zásoba na zimu se bude určitě hodit.                                                       Domácí kečup má nesrovnatelnou chuť s tím kupovaným, navíc je bez konzervantů a veškerých umělých látek. Výhodou všeho domácího je ta, že vždy víte, co jíte a hlavně můžete obměňovat základní receptury dle vlastní chuti.                                                                 

Ingredience:

  • 1,75 kg rajčat
  • 25 dkg jablek
  • 25 dkg cibule
  • 25 dkg cukru
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 polévkové lžíce soli
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1/2 kávové lžičky pálivé papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1/4 l octa 

Postup:        

Rajčata, jablka a cibuli omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do většího hrnce. Přidáme veškeré koření, cukr a ocet. Dáme na sporák a vaříme přibližně půl hodiny - dokud nebudou jablka rozvařená. Necháme vychladnout.   

Studenou směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto.   

Propasírovaný kečup ještě musíme převařit a to tak dlouho, dokud nezhoustne. Ještě horký plníme do sklenic. Z jedné várky máme přibližně 4 skleničky - záleží na velikosti.

Tip: Kdo má rád pikantnější chuť, přidejte chilli.