Cuketový koláč

Cuketa je má velmi oblíbená zelenina. Sama o sobě nemá výraznou chuť, takže záleží hlavně na dalších surovinách, které k ní přidáme. Líbí se mi, že ji lze připravit jak na sladko tak na slano. Ať už ji ugrilujeme k masu, přidáme do zeleninové směsi, uvaříme z ní krémovou polévku, upečeme moučník nebo třeba tento slaný cuketový koláč - nikdy neuděláme chybu. 

Ingredience:

  • 800g nastrouhané cukety
  • 3 špekáčky (já většinou používám šunku nakrájenou na drobné kostičky)
  • 1 větší cibule
  • 100g nastrouhaného sýru
  • 2-3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku oleje (můžeme dát méně + přidat mléko)
  • 2 stroužky česneku, majoránka, sůl a pepř dle chuti

Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, vložíme do větší mísy a osolíme. Cuketa pustí vodu a bude se nám pak těsto lépe zpracovávat.

Asi po 10 minutách k cuketě vsypeme nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou cibuli a špekáčky.  Dále přidáme vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, prolisovaný česnek a veškeré koření.

Cuketovou směs důkladně promícháme a rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme na 180-200 °C dokud nebude mít koláč na povrchu pěknou zlatavou barvu.

Tip: Pokud chceme "zdravější" variantu můžeme použít např. 1 hrnek mouky grahamové a 1 hrnek celozrnné špaldové mouky namísto klasické pšeničné.