Cuketový koláč
Cuketa je má velmi oblíbená zelenina. Sama o sobě nemá výraznou chuť, takže záleží hlavně na dalších surovinách, které k ní přidáme. Líbí se mi, že ji lze připravit jak na sladko tak na slano. Ať už ji ugrilujeme k masu, přidáme do zeleninové směsi, uvaříme z ní krémovou polévku, upečeme moučník nebo třeba tento slaný cuketový koláč - nikdy neuděláme chybu.
- 800g nastrouhané cukety
- 3 špekáčky (já většinou používám šunku nakrájenou na drobné kostičky)
- 1 větší cibule
- 100g nastrouhaného sýru
- 2-3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku oleje (můžeme dát méně + přidat mléko)
- 2 stroužky česneku, majoránka, sůl a pepř dle chuti
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, vložíme do větší mísy a osolíme. Cuketa pustí vodu a bude se nám pak těsto lépe zpracovávat.
Asi po 10 minutách k cuketě vsypeme nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou cibuli a špekáčky. Dále přidáme vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, prolisovaný česnek a veškeré koření.
Cuketovou směs důkladně promícháme a rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme na 180-200 °C dokud nebude mít koláč na povrchu pěknou zlatavou barvu.
Tip: Pokud chceme "zdravější" variantu můžeme použít např. 1 hrnek mouky grahamové a 1 hrnek celozrnné špaldové mouky namísto klasické pšeničné.