Vánočka

                                                                                              

Tradiční vánočka by podle mne neměla na slavnostním, vánočním stole chybět.

Peču ji už několikátý rok podle osvědčeného receptu. Vždy zůstane dlouho vláčná a skvěle se hodí na snídani k čaji, ke kávičce... a záleží už jen na vás, zda si k ní dopřejete pořádnou dávku másla a domácí marmelády nebo si ji vychutnáte jen tak samotnou.

Ingredience:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 250ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 140g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 100g rozpuštěné Hery
  • 20g rozpuštěného sádla
  • pomerančová a citronová kůra
  • rozinky (předem namočené v rumu), mandle (nejlépe lupínky) a vejce na potření vánočky

Nejprve si z části mléka, které lehce ohřejeme, z kvasnic a trošky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.

Do mísy prosejeme moukudále přidáme ostatní suroviny: sůl, zbylý cukr, vejce a žloutek, rozpuštěnou Heru a sádlo, zbylé mléko, vzešlý kvásek, nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče a rozinky.

Vypracujeme hladké těsto, které se nebude lepit. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Jakmile je těsto nakynuté, vyklopíme jej na lehce pomoučený vál/pracovní plochu, rozdělíme na stejně velké díly (já rozděluji na 9 částí), tvoříme válečky a můžeme se pustit do pletení - v tom jsem ovšem amatér, takže pletu po částech - spodní část ze 4 "pramenů", na něj dám cop ze 3 "pramenů" a ještě jednu řadu ze 2 "pramenů", sepnu špejlemi, nechám půl hodiny nakynout a šup do trouby.

Vánočku peču na 200 °C, asi po 15 minutách teplotu stáhnu na 180°C.

Pokud se vám bude zdát, že je vánočka nějak moc tmavá, nebojte se ji přikrýt, v průběhu pečení, alobalem.