Domácí koblížky
Dvě dobroty z jednoho těsta - usmažíte si raději koblížky plněné marmelánou nebo krásně voňavé, obalené ve skořicovém cukru?
Dvě dobroty z jednoho těsta - usmažíte si raději koblížky plněné marmelánou nebo krásně voňavé, obalené ve skořicovém cukru?
K tomuto období koblížky patří stejně tak, jak k Vánocům kapr a bramborový salát nebo k Velikonocům mazanec. Domácí koblížky vždy dělávala moje babička, dělá je maminka a teď už i já. Při masopustním průvodu vdolky nebo koblížky nesmí chybět. Letos jsem připravila rovnou dva druhy - marmeládovou klasiku a jedny s vůní skořice.
Ingredience
Kvásek
Dohotovení
Z vlažného mléka, droždí, cukru a mouky připravíme kvásek, který necháme vzejít.
V mouce rozmícháme vykynutý kvásek, přidáme žloutky rozšlehané v deci vlažného mléka. Dále přidáme i rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěné, mírné zchladlé máslo. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Po vykynutí těsto na pomoučené ploše rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm, kulatou formičkou vykrajujeme koblihy, lehce pomoučíme, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout.
V rendlíku rozpálíme velkou vrstvu tuku, do kterým postupně vkládáme koblížky a smažíme po obou stranách dozlatova. Koblížky vkládáme do rozpáleného tuku vždy vrchní stranou dolů.
Hotové koblížky plníme marmeládou dle chuti nebo ještě horké obalíme v cukru se skořící.