Sýrový koláč se špenátem a medvědím česnekem

Ingredience na těsto

  • 250g špaldové mouky
  • 150g Hera máslová příchuť
  • 1 vejce
  • špetka soli a pepře
  • 2 lžíce ledové vody
  • Sýr Gran Padano

Ingredience na náplň

  • 1 mozarella
  • 100g eidamu
  • 200g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • kousek pórku
  • 2-3 hrsti mixu listového špenátu a medvědího česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Z mouky, změklé hery, vajíčka, koření a vody vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na pul hodiny odpočinout do lednice.

Připravíme si kulatou formu, do níž dáme vyválené těsto. Propícháme vidličkou, nastrouháme slabou vrstvičku sýru grana padano a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňu předpéct na 10 minut.

Mezitím připravíme náplň. Mozarellu nakrájíme na malé kostičky, eidam nastrouháme na jemném struhadle a dáme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, vejce, osolíme a opepříme dle chuti. Na závěr přimícháme i špenátové listy, na menší kousky natrhané listy medvědího česneku a na kolečka nakrájený pórek.

Náplň rovnoměrně navrstvíme na předpečené těsto. Formu zakryjeme alobalem a pečeme dále na 180 stupňů přibližně 40 minut. Na závěr koláč odkryjeme a necháme opéct dozlatova.