Sýrový koláč se špenátem a medvědím česnekem
Ingredience na těsto
- 250g špaldové mouky
- 150g Hera máslová příchuť
- 1 vejce
- špetka soli a pepře
- 2 lžíce ledové vody
- Sýr Gran Padano
Ingredience na náplň
- 1 mozarella
- 100g eidamu
- 200g zakysané smetany
- 2 vejce
- kousek pórku
- 2-3 hrsti mixu listového špenátu a medvědího česneku
- sůl a pepř dle chuti
Z mouky, změklé hery, vajíčka, koření a vody vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na pul hodiny odpočinout do lednice.
Připravíme si kulatou formu, do níž dáme vyválené těsto. Propícháme vidličkou, nastrouháme slabou vrstvičku sýru grana padano a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňu předpéct na 10 minut.
Mezitím připravíme náplň. Mozarellu nakrájíme na malé kostičky, eidam nastrouháme na jemném struhadle a dáme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, vejce, osolíme a opepříme dle chuti. Na závěr přimícháme i špenátové listy, na menší kousky natrhané listy medvědího česneku a na kolečka nakrájený pórek.
Náplň rovnoměrně navrstvíme na předpečené těsto. Formu zakryjeme alobalem a pečeme dále na 180 stupňů přibližně 40 minut. Na závěr koláč odkryjeme a necháme opéct dozlatova.