Mazanec

...bez něj by Velikonoce nebyly ty pravé.

Ingredience na 2 menší mazance:

  • 500g hladké mouky (nebo směs hladké a polohrubé)
  • 125g rozpuštěného másla
  • 100g cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 kostky droždí (cca 20g)
  • 250ml mléha
  • půl lžičky soli
  • 30g mandlí
  • vejce na potření 



Postup:

Zhruba polovinu mléka zahřejeme, přidáme trochu cukru a droždí - necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mouku prosejeme se solí do mísy, přisypeme zbylý cukr a uděláme důlek, do kterého vlijeme vejce rozšlehané ve zbylém mléku, rozpuštěný tuk, vykynutý kvásek.
Potom všechny přísady důkladně zpracujeme na hladké těsto.
Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 45min kynout
Mezitím si spaříme mandle vroucí vodou a oloupeme je. Pár si z nich odložíme na zdobení, zbylé nasekáme nadrobno.
Do vykynutého těsta vmícháme nasekané mandle. Necháme ještě chvilku kynout.
Těsto rozdělíme na 2 díly a vytvoříme bochánky, které přeneseme na plech s pečícím papírem a přikryjeme na 15min utěrkou. Poté potřeme vejcem a nahoře nakrojíme křížek. Ozdobíme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 250´C 10minut, teplotu poté snížíme na 150´C 30 minut.