Špenátový krém s křepelčím vajíčkem a sýrovým chipsem

Ačkoliv to tak při pohledu z okna nevypadá, jaro je tady a k němu neodmyslitelně patří i zelené pokrmy. Tuto špenátovou polévku máme doma moc rádi. Je jemná, krémová a v kombinaci s vajíčkem a křupavým, sýrovým chipsem nemá chybu.

Ingredience:

  • 1 menší cibule
  • 450g špenátového protlaku
  • 100ml smetany 33%
  • 100g žervé
  • 100ml vody
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl z Ibizy dle chuti
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje

Na sýrový chips budete potřebovat sýr Gran Moravia a křepelčí vajíčko na dozdobení.

V hrnci rozehřejte máslo s olejem a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rozmrazený špenátový protlak, zalijte smetanou, vodou, vmíchejte žervé a nechte pod pokličkou 15 minut vařit. Následně dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a stroužkem prolisovaného česneku.

Hrnec stáhněte z plotny a polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Vraťte zpět na plotnu a nechejte ještě 5 minut povařit.

Sýrové chipsy:

Rozpalte troubu na 200 stupňů a nastrouhejte sýr Gran Moravia najemno. Plech vyložte pečícím papírem. Ze sýru tvořte hromádky asi 1cm vysoké. Dělejte mezi nimi dostatečné mezery. Sýr se rozteče, tak abyste neměli jednu velkou sýrovou placku.

Pečte přibližně 5 minut. Hotové chipsy nechejte zchladnout a až pak sundávejte z plechu. Doporučuji upéct rovnou větší množství. Využijete je nejen do polévky, ale i jako skvělé slané zobání k televizi.

Před samotným servírováním připravte z křepelčích vajíček sázená vejce.