Bezinková marmeláda s hruškami

Receptů na marmeládu z plodů černého bezu je spousta. Někdo vaří samotnou bezinkovou, jiní přidávají do receptu jablka a různé koření. Já vyzkoušela kombinaci s hruškovým pyré a ráda se s vámi podělím o recept.

Ingredience:

  • 1,3 kg hrušek
  • 1,3 kg bezinkové šťávy
  • 2,6 kg cukru
  • 3ks pektogelu

Postup:

Připravíme si hrušky - očistěné, umyté a na kostičky nakrájené hrušky rozvaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem na jemné pyré. 

Obereme kuličky černého bezu, umyjeme a dáme také povařit do hrnce, aby pustily šťávu, a rozmixujeme na kaši. Necháme lehce zchladnout a přes plátýnko přecedíme.

Pozn. 1,3 kg je myšleno čisté váhy hrušek a čisté váhy bezinkové šťávy. Na 1,3kg bezinkové šťávy jsem použila necelá 2kg kuliček černého bezu.

Hruškové pyré a bezinkovou šťávu slejeme dohromady do většího hrnce a vaříme. Asi po 10 minutách varu vsypeme cukr spolu s pektogelem a důkladně promícháme, aby se všechen cukr rozpustil. Vaříme tak dlouho, až marmeláda začne želírovat.

Hotovou marmeládu plníme do skleniček.