Jehněčí pečeně
Jehněčí maso je libové, zdravé a v době velikonočních svátků se často objevuje na talířích. Spoustu lidí, ale odradí jeho specifický "pach" - ten však správnou úpravou, kořením či bylinkami můžeme alespoň trochu zmírnit.
Ingredience
- 1 kg jehněčího masa (např. kýta)
- Kousek slaniny v celku
- 3 stroužky česneku
- Sůl a pepř
- Sádlo
- 1 větší cibule
Postup
Jehněčí kýtu omyjeme a dle potřeby očistíme od blanek. Slaninu nakrájíme na menší špalíčky, jimiž prošpikujeme maso.
Prošpikované jehněčí svážeme potravinářským provázkem, aby pěkně drželo tvar, ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Takto připravené maso necháme v lednici alespoň 24 hodin odpočívat.
Odležené maso vyndáme z lednice a necháme alespoň hodinu stát v pokojové teplotě. Poté na pánvi rozpálíme sádlo a ze všech stran jej zprudka opečeme, aby se svalovina všude pěkně zatáhla. Díky tomu zůstane všechna šťáva v pečeni.
Orestovanou kýtu vyjmeme z pánve, přesuneme ji i s výpekem do pekáče, podlijeme vodou, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, přikryjeme poklicí a pečeme na 180 stupňů cca 2 - 2,5 hodiny. Během pečení kontrolujeme a dle potřeby podléváme. Těsně před koncem pečení sundáme pokličku a necháme maso opéct, aby chytlo pěknou barvu.