Jehněčí pečeně

Jehněčí maso je libové, zdravé a v době velikonočních svátků se často objevuje na talířích.  Spoustu lidí, ale odradí jeho specifický "pach" - ten však správnou úpravou, kořením či bylinkami můžeme alespoň trochu zmírnit. 

Ingredience

  • 1 kg jehněčího masa (např. kýta)
  • Kousek slaniny v celku
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl a pepř
  • Sádlo
  • 1 větší cibule


Postup

Jehněčí kýtu omyjeme a dle potřeby očistíme od blanek. Slaninu nakrájíme na menší špalíčky, jimiž prošpikujeme maso. 

Prošpikované jehněčí svážeme potravinářským provázkem, aby pěkně drželo tvar, ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Takto připravené maso necháme v lednici alespoň 24 hodin odpočívat.

Odležené maso vyndáme z lednice a necháme alespoň hodinu stát v pokojové teplotě. Poté na pánvi rozpálíme sádlo a ze všech stran jej zprudka opečeme, aby se svalovina všude pěkně zatáhla. Díky tomu zůstane všechna šťáva v pečeni.

Orestovanou kýtu vyjmeme z pánve, přesuneme ji i s výpekem do pekáče, podlijeme vodou, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, přikryjeme poklicí a pečeme na 180 stupňů cca 2 - 2,5 hodiny. Během pečení kontrolujeme a dle potřeby podléváme. Těsně před koncem pečení sundáme pokličku a necháme maso opéct, aby chytlo pěknou barvu.