Mecháček s tvarohovým krémem
Další recept, který jsem si pro vás připravila na přání paní Zdeničky, majitelky obchůdku s cukrářskými potřebami - Sladké pečení, je tady. Mechový řez s tvarohovým krémem a vůní vanilky se povedl na výbornou. Však si jej upečte a posuďte sami.
Suroviny na korpus:
- 200g polohrubé mouky
- 50g mandlové mouky
- ½ prášku do pečiva
- 150g špenátového protlaku
- 3 vejce
- 130g krupicového cukru
- 10g vanilkového cukru
- 80ml slunečnicového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šťáva z půlky citronu
- špetka soli
Suroviny na krém:
- 500g plnotučného tvarohu
- 200g zakysané smetany
- 1 balení Milky Cream ztužovače tvarohu (280g)
- Brusinkový džem Darinka
1) Do korpusu patří jedna zvláštní surovina a tou je špenát. Kupuji mražený špenátový protlak. Ten musíte nechat prvně rozmrazit a poté důkladně promixovat na jemné pyré.
2) Připravte si všechny suché ingredience. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosejte do mísy. K moučné směsi vsypte i mandlovou mouku a promíchejte. Dejte na chvíli stranou.
3) Oddělte žloutky od bílků.
4) Žloutky, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a olej přidejte ke špenátu a ještě jednou, krátce promixujte v homogenní směs.
5) Bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a šlehejte do polotuha. Potom přisypejte, ve dvou dávkách, krupicový cukr spolu s vanilkovým a dále šlehejte do tuhého sněhu.
6) Teď už jen všechny části spojit. Ručně smíchejte špenátovou směs se sypkými surovinami a na závěr, po částech, vmíchejte bílkový sníh. Se sněhem pracujte opatrně, aby nespadl a upečený korpus pak nebyl hutný, spláclý.
7) Hotové těsto vlijte do obdélníkové formy o rozměru 18x27cm a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10 - 15 minut. Po upečení nechejte vychladnout na mřížce.
8) Příprava krému je velmi snadná. Tvaroh, zakysanou smetanu a ztužovač Milky Cream dejte do mísy a ručním šlehačem míchejte přibližně 5 minut.
9) Vychladlý korpus vyjměte z formy a jedenkrát, horizontálně prořízněte. Korpus potřete brusinkovým džemem Darinka a větší polovinou tvarohového krému. Na krém dejte vrchní část korpusu a opět potřete tvarohem.
TIP:
Aby řez vypadal opravdu jako mech, dejte si stranou kousek zeleného korpusu.
Jelikož se mi při pečení korpus malinko vypoukl, seřízla jsem ho do roviny, korpus následně rozdrobila a použila na posypání horní vrstvy krému.
10) Hotový mecháček dejte uležet do lednice. Poté nakrájejte na jednotlivé porce a dozdobte čerstvým ovocem a čokoládovými kytičkami.