Jahodový řez
Sezónu jahod naprosto miluji. Čerstvé třešně, broskve, jablka, hrušky...ty jsou pro mne kvůli alergii tabu, ale jahody, ty si užívám a pojídám je hlava nehlava.
Tady vám přináším další tip, na osvěžující, jahodový řez.
Ingredience na piškot:
- 5 vajec
- 200g moučkového cukru
- 150g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 5 lžic horké vody, špetka soli
Ingredience na náplň:
- 3 zakysané smetany
- 1 tvaroh ve vaničce
- cukr (popřípadě jiné sladidlo) dle chuti
- jahody
+ 1 červené dortové želé a ovoce na "polevu"
Postup:
Připravíme si základ pod řez. Začneme tím, že oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté postupně přidáme jednotlivé lžíce teplé vody.
Do žloutkové směsi, prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva a promícháme. Teď už jen opatrně vmícháme ušlehaný, tuhý sníh.
Pečeme na plechu s vyšším okrajem, vyloženým pečícím papírem, cca 10 - 15minut na 180°C.
Po upečení necháme korpus zchladnout. Mezitím si nakrájíme jahody na menší kousky a připravíme jednoduchý krém - zakysanou smetanu smícháme s tvarohem a osladíme dle chuti.
Na vychladlý korpus naskládáme rovnoměrně jahody a potřeme smetanovým krémem. Dáme alespoň na hodinu zatuhnout do lednice.
Poslední krok je příprava ovocného želé. Nakrájené jahody (já použila ještě pár borůvek) dáme do hrnce, přidáme lžící třtinového cukru a necháme mírně rozvařit. Ovoce pustí vodu, je tedy nutné nechat větší část odpařit.
V hrníčku si připravíme želatinu dle návodu - obvykle se smíchá želatinový prášek, 2 lžíce cukru a 250ml vody. Takto připravenou směs nalijeme do hrnce s ovocem, necháme chvíli povařit, poté stáhneme z plotny a mícháme do mírného zchladnutí. Nalijeme rovnoměrně na smetanovou vrstvu, dáme zpět na 30 minut do lednice a můžeme servírovat.