Chilli con carne

Podzim nám už pomalu, ale jistě klepe na dveře. Počasí venku se nám začíná kazit. Rána jsou už velmi chladná a dny sychravé. Je na čase vyměnit letní, lehká jídla za pokrmy, která nás vnitřně zahřejí. Co by jste řekli na  pikantní chilli con carne? 

Ingredience:

  • 500g mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 žlutá paprika
  • 1 malá plechovka kukuřice
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 rajský protlak
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • Chilli koření dle chuti (nebo čerstvá chilli paprička)
  • 1 vrchovatá lžička sladké papriky
  • Majoránka, pepř, sůl
  • 2-3 lžičky třtinového cukru
  • Řepkový olej Lukana

Postup:

Na rozpáleném řepkovém oleji Lukana necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zprůhlední a změkne, přidáme najemno nasekaný česnek. Česnek restujeme opravdu jen chvilinku, aby nezhořkl.

Jakmile začne česnek vonět, přidáme mleté hovězí maso a opékáme. Po chvíli vmícháme žlutou papriku nakrájenou na kostičky spolu s chilli kořením a sladkou paprikou (množství koření přizpůsobte své chuti). Opět necháme za stálého míchání restovat, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Dle potřeby můžeme podlévat vývarem, popřípadě vodou.

Dále vmícháme rajčatový protlak a drcená rajčata. Přisypeme majoránku, sůl, pepř a přibližně 2-3 lžičky cukru - záleží na Vaší chuti. Vše ještě jednou důkladně promícháme.

Maso s omáčkou dusíme na mírném plameni přibližně 20 minut. Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřipaluje nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přilijeme trochu vody. Správné chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

Nakonec přidáme scezené fazole. Pokrm znovu přivedeme k varu a 5-10 minut povaříme.

Ochutnáme a podle potřeby dokořeníme.

Tip: Jednu lžičku cukru můžete nahradit kostičkou kvalitní tmavé čokolády. Ona malá kostička čokolády dokáže pokrm dotáhnout k dokonalosti.

Chuť čokolády by neměla být v žádném masovém jídle dominantní, proto to s ní nepřežeňte a přidávejte ji až na samotný konec vaření.