Chilli con carne
Podzim nám už pomalu, ale jistě klepe na dveře. Počasí venku se nám začíná kazit. Rána jsou už velmi chladná a dny sychravé. Je na čase vyměnit letní, lehká jídla za pokrmy, která nás vnitřně zahřejí. Co by jste řekli na pikantní chilli con carne?
Ingredience:
- 500g
mletého hovězího masa
- 1
větší cibule
- 2
větší stroužky česneku
- 1
žlutá paprika
- 1
malá plechovka kukuřice
- 1
plechovka bílých fazolí
- 1
plechovka červených fazolí
- 1
rajský protlak
- 1
plechovka drcených rajčat
- Chilli
koření dle chuti (nebo čerstvá chilli paprička)
- 1
vrchovatá lžička sladké papriky
- Majoránka,
pepř, sůl
- 2-3
lžičky třtinového cukru
- Řepkový
olej Lukana
Postup:
Na rozpáleném řepkovém oleji Lukana necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zprůhlední a změkne, přidáme najemno nasekaný česnek. Česnek restujeme opravdu jen chvilinku, aby nezhořkl.
Jakmile začne česnek vonět, přidáme mleté hovězí maso a opékáme. Po chvíli vmícháme žlutou papriku nakrájenou na kostičky spolu s chilli kořením a sladkou paprikou (množství koření přizpůsobte své chuti). Opět necháme za stálého míchání restovat, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Dle potřeby můžeme podlévat vývarem, popřípadě vodou.
Dále vmícháme rajčatový protlak a drcená rajčata. Přisypeme majoránku, sůl, pepř a přibližně 2-3 lžičky cukru - záleží na Vaší chuti. Vše ještě jednou důkladně promícháme.
Maso s omáčkou dusíme na mírném plameni přibližně 20 minut. Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřipaluje nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přilijeme trochu vody. Správné chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
Nakonec přidáme scezené fazole. Pokrm znovu přivedeme k varu a 5-10 minut povaříme.
Ochutnáme a podle potřeby dokořeníme.
Tip: Jednu lžičku cukru můžete nahradit kostičkou kvalitní tmavé čokolády. Ona malá kostička čokolády dokáže pokrm dotáhnout k dokonalosti.
Chuť čokolády by neměla být v žádném masovém jídle dominantní, proto to s ní nepřežeňte a přidávejte ji až na samotný konec vaření.