Mřížkový koláč
Nejedná se o klasický mřížkový koláč. Zvláštností je přidaná ingredience do těsta - vařené brambory.
Nejedná se o klasický mřížkový koláč. Zvláštností je přidaná ingredience do těsta - vařené brambory.
Ingredience na těsto:
Ingredience na náplň:
Postup
Heru nakrájíme na menší kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. To proto, aby se nám s ní dobře pracovalo. Rozinky zalijeme rumem, aby se nasákly, a dáme na chvíli stranou.
Uvaření a hlavně vychladlé brambory nastrouháme na struhadle najemno.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosyjeme do mísy. Přidáme cukr, vanilkový cukr, změklou Heru, vejce, rum a nakonec i nastrouhané brambory. Všechny suroviny důkladně vypracujeme na hladké, nelepivé těsto.
Odděláme si malou část těsta stranou. Tu použijeme na mřížky, na vrchní stranu koláče.
Z druhé, větší části těsta vytvoříme "korpus". Plech o klasickém rozměru vyložíme pečícím papírem. Pomocí menšího válečku těsto vyválíme na celý plech. Dlaní těsto roztáhneme až do stran. Navrstvíme nahrubo nastrouhaná jablka, osladíme cukrem dle chuti, posypeme skořicí, nasekanými vlašskými ořechy a scezenými rozinkami.
Z odložené části těsta vyválíme obdélník, z kterého nakrájíme stejně široké pásky, z nichž vytvoříme na koláči mřížku.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180-200 stupňů dozlatova.