Telecí kýta na houbách se ztraceným vejcem

Telecí maso je opravdovou pochoutkou. Je jemné, křehké, šťavnaté a ještě navíc dietní. Pokud hledáte ten nejlepší kousek telecího masa, pak vás jistě nezklame kýta a právě z ní je připraven dnešní recept. 

Kde telecí maso koupit? Já osobně nedám dopustit na řeznictví v Hypermarketech Globus, který kromě telecího masa nabízí i maso vepřové, hovězí, jehněčí a spoustu kvalitních uzenin. 

Ingredience na 4 porce

  • 4 plátky telecí kýty
  • 2 hrstky sušených hub
  • 1 menší cibule
  • sůl a pepř
  • Hladká mouka
  • Olej
  • 4 vejce
  • Brambory na hranolky

Postup

Houby namočíme do vlažné vody a dáme na chvíli stranou. Telecí plátky lehce naklepeme pěstí, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Po chvíli na cibulce orestujeme i maso. Podlijeme vodou, přidáme scezené houby, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plamenu probublávat, dokud nebude maso zcela měkké.

Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a osušíme. Promícháme se solí, pokapeme olejem a vložíme na plechu do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme doměkka. Hranolky musí být zlatavé na povrchu a krásně křupavé.

Těsně před servírováním si připravíme ztracené vejce. Základem jsou čerstvá vejce. Ztracené vejce můžeme připravit následovně:

--- V kastrolku přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme lžíci octu a stáhneme plamen. Ve vodě vytvoříme vír a vložíme do něj vyklepnuté vejce. Vodu udržujeme těsně před bodem varu. Voda nesmí vřít, jinak by nám potrhala bílek a efekt by byl rázem pryč. Vejce vaříme 3-4 minuty, záleží, jak chceme mít tekutý žloutek.

--- Kdo se bojí přípravy ztraceného vejce, může použít jednu vychytávku. Do menší misky rozprostřeme potravinářskou folii. Vyklepneme do ní vejce, zabalíme do uzlíčku a svážeme provázkem. V kastrolku přivedeme vodu k varu, stáhneme plamen a vložíme do něj připravené vejce. Vaříme 3-4 minuty, opět dle toho, jak chceme mít tekutý žloutek.