Velikonoční pletenec

Mazanec je osvědčená klasika, která na našem stole o velikonočních svátcích nikdy nechybí. Letos jsem malinko zaexperimentovala a k mazanci upekla ještě tento pletenec s jemnou, mrkvovou náplní.

Ingredience na těsto

  • 250g hladké mouky (můžeme použít i část polohrubé mouky)
  • 60g Hera máslová příchuť
  • 50g cukru moučka
  • 1 vejce
  • ¼ kostky droždí
  • 125ml mléka
  • Špetka soli
  • Citronová kůra

Ingredience na náplň

  • 250g jemně nastrouhané mrkve
  • Cukr dle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • Skořice dle chuti
  • Hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • Citronová štáva

Postup

Z vlažného mléka, kvasnic a trošky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Mouku spolu prosyjeme do mísy, přidáme cukr, rozpuštěnou Heru, vejce, špetku soli, citronovou kůru a nakonec i vzešlý kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a necháme opět na teplém místě vykynout.

V mezičase si připravíme náplň. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Mrkev osladíme dle potřeby, přidáme vanilkový cukr, skořici, rozinky, rum, trošku citronové šťávy a dusíme v mléce doměkka. Mléko přiléváme postupně dle potřeby - na konci přípravy náplně by měla být veškeré tekutina odpařená.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o tloušťce cca 8mm, potřeme ho mrkvovou náplní, posypeme ještě troškou skořice a stočíme do roličky. Vznikne nám roláda, kterou ostrým nožem podélně (středem) rozřízneme - pozor - jednu stranu nedokrajujeme až do konce. Vzniknou nám dva prameny, které zapleteme do sebe. Vzniklý pletenec přesuneme do důkladně vymazané, menší formy  na biskupský chlebíček.

Pečeme na 180 stupňů přibližně hodinu. V průběhu pečení přikryjeme alobalem, aby nebyl pletenec na povrchu příliš tmavý.