Svěží ovocný dort
Také v létě milujete ovocné, svěží dorty? Vyzkoušejte tento nepečený dezert, který je snadný na přípravu a přesto velmi lahodný.
Abych řekla pravdu, tento dezert vznikl úplnou náhodou. Dva víkendy po sobě jsem pekla dorty na zakázku a zbylo mi spoustu "odkrojků" z korpusů. Samozřejmě, jako každé hospodyňce, mi je bylo líto vyhodit a suché je nikdo nechtěl sníst.
Takže co s nimi? V ledničce nacházím mascarpone, tvaroh, smetanu, ovoce ... udělám třeba dort!
Ingredience na korpus:
Na korpus můžeme použít, již výše zmíněné, odkrojky z korpusu nebo nadrcené sušenky (např.250g BeBe sušenek) a máslo (cca 120g)
Ingredience na náplň:
- 1 mascarpone
- 1 polotučný tvaroh
- 1 zakysaná smetana krémová
- 1 ricotta
- javorový sirup
Ingredience na ovocné želé:
- ovoce dle chuti (já použila směs lisního ovoce)
- dortové želé (nejlépe červené)
- cukr, rum
Postup:
Dno dortové formy vyskládáme korpusem nebo sušenkovým základem, který připravíme následovně: sušenky rozdrtíme v mixéru, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu.
Náplň je jednoduchá - veškeré suroviny dáme do mísy a vymícháme hladký krém, který osladíme dle chuti javorovým sirupem. Takto připravený krém navrstvíme na předem připravený základ.
Ovoce vložíme do hrnečku (množství záleží na vás, ale doporučuji použít okolo 200 - 250g) a na mírném plameni zahříváme tak dlouho, dokud se neodpaří téměř všechna přebytečná voda. Mezitím si připravíme želatinu dle návodu (želatinu smícháme s 2 lžícemi cukru, zalijeme 250ml vody a promícháme). Jakmile se odpaří voda z ovoce, vlijeme do hrnce želatinu a necháme projít varem. Poté ovocnou směs necháme mírně vychladnout a rovnoměrně nalijeme na smetanovou náplň.
Takto připravený dort, necháme v lednici zaležet nejlépe do druhého dne.