Svěží ovocný dort

Také v létě milujete ovocné, svěží dorty? Vyzkoušejte tento nepečený dezert, který je snadný na přípravu a přesto velmi lahodný. 

Abych řekla pravdu, tento dezert vznikl úplnou náhodou. Dva víkendy po sobě jsem pekla dorty na zakázku a zbylo mi spoustu "odkrojků" z korpusů. Samozřejmě, jako každé hospodyňce, mi je bylo líto vyhodit a suché je nikdo nechtěl sníst.    

Takže co s nimi? V ledničce nacházím mascarpone, tvaroh, smetanu, ovoce ... udělám třeba dort! 

Ingredience na korpus: 

Na korpus můžeme použít, již výše zmíněné, odkrojky z korpusu nebo nadrcené sušenky (např.250g BeBe sušenek) a máslo (cca 120g)

Ingredience na náplň:

  • 1 mascarpone
  • 1 polotučný tvaroh
  • 1 zakysaná smetana krémová
  • 1 ricotta
  • javorový sirup

Ingredience na ovocné želé:    

  • ovoce dle chuti (já použila směs lisního ovoce)
  • dortové želé (nejlépe červené) 
  • cukr, rum

 

Postup:      

Dno dortové formy vyskládáme korpusem nebo sušenkovým základem, který připravíme následovně: sušenky rozdrtíme v mixéru, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu.

Náplň je jednoduchá - veškeré suroviny dáme do mísy a vymícháme hladký krém, který osladíme dle chuti javorovým sirupem. Takto připravený krém navrstvíme na předem připravený základ. 

Ovoce vložíme do hrnečku (množství záleží na vás, ale doporučuji použít okolo 200 - 250g) a na mírném plameni zahříváme tak dlouho, dokud se neodpaří téměř všechna přebytečná voda. Mezitím si připravíme želatinu dle návodu (želatinu smícháme s 2 lžícemi cukru, zalijeme 250ml vody a promícháme). Jakmile se odpaří voda z ovoce, vlijeme do hrnce želatinu a necháme projít varem. Poté ovocnou směs necháme mírně vychladnout a rovnoměrně nalijeme na smetanovou náplň.

Takto připravený dort, necháme v lednici zaležet nejlépe do druhého dne.