Mini Pavlova s pistáciovým krémem

Pavlova je jednoduchý dezert ze základních, snadno dostupných a levných surovin. Pouhých pár ingrediencí vám vystačí k tomu, abyste upekli slavnostní zákusek, kterým potěšíte nejeden mlsný jazýček. 

Suroviny na bílková hnízda:

  • 150g bílků (cca ze 4 vajíček)
  • 210g krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • Špetka soli

Suroviny na krém:

POSTUP:

1) K bílkům přidejte špetku soli a šlehejte ručním šlehačem nebo v robotu s balonovou metlou pár minut na nízké otáčky. Jakmile se na bílcích začne tvořit bílá pěna, přidejte polovinu cukru. Po chvíli vsypte i druhou polovinu cukru, zvyšte otáčky naplno a šlehejte do opravdu hustého, pevného sněhu.

2) K vyšlehaným bílkům vmícháme škrob a úplně na závěr citronovou šťávu. Škrob i šťávu z citronu vmíchávejte zlehka stěrkou.

3) Takto připravený základ na sněhové korpusy přendejte do silikonového cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou - použijte špičku velikost č.8 nebo velikost č. 10

4) Na plech vyložený pečícím papírem tvořte malá bílková hnízda. Nejprve vytvořte základnu o průměru cca 7cm a poté udělejte dvě otočky po obvodu. 

TIP: 

Aby se vám dařilo tvořit hnízda pěkně kulatá, obkreslete si na pečící papír kolečka, která vám budou sloužit jako šablona. Papír položte na plech pokreslenou stranou dolů, aby se vám fix neobtiskl na sněhová hnízda.

4) Troubu předehřejte na 160°C. Po vložení plechu s bílkovými základy teplotu ihned stáhněte na 110 - 120°C a sušte přibližně hodinu. Troubu v průběhu pečení neotvírejte! Hnízda nechejte v troubě až do úplného vychladnutí.

5) Během pečení si připravte krém. Směs Karina s pistáciovou příchutí smíchejte s vodou, důkladně promíchejte a nechejte 15minut nabobtnat. Po uplynutí této doby vyšlehejte směs společně s mascarpone v hladký krém. Na závěr vmíchejte najemno nasekané pistáciové oříšky

6) Vychladlé bílkové korpusy naplňte pistáciovým krémem opět pomocí cukrářského sáčku s trezírovací špičkou. Mini Pavlovy ozdobte dle své fantazie a nechejte ideálně do druhého dne uležet. K dozdobení doporučuji nasekané pistácie a čokoládové hoblinky.

Tip: 

Jelikož Pavlova nasákne vlhkost z krému a zkřehne, doporučuji dezertíky uchovávat a poté i servírovat na kusových dortových podložkách. Já nejčastěji používám malé, zlaté podložky nebo podložky GoGo.