Karamelový dortík
Další recept, připravený ve spolupráci s cukrářskými potřebami Sladké pečení z Valašského Meziříčí je tady. Tentokrát vám přidávám jeden skvělý nepečený dezert. Jeho příprava nezabere příliš mnoho času, ale výsledek rozhodně potěší vaše chuťové pohárky. Jak připravit karamelový dortík s oblíbenými Lotus sušenkami? Pokračujte ve čtení a dozvíte se vše potřebné. :)
Suroviny na korpus:
- 250g Lotus sušenek
- 60g másla
- 2 polévkové lžíce plnotučného mléka
Suroviny na krém:
- 250g směsi Karina s karamelovou příchutí
- 120g vody
- 500ml smetany ke šlehání (33% tuku a více)
- 200g mascarpone
Korpus na dortík připravíte velmi snadno a to tak, že rozdrtíte sušenky několika krátkými pulsy kuchyňském robotu. Sušenkovou drť smícháte s rozpuštěným máslem, mlékem a přesypete do kulaté, dortové formy o průměru 24cm. Rozhrňte ji rovnoměrně po celém dnu formy a důkladně upěchujte.
TIP:
Pokud nemáte doma robot, nezoufejte. Sušenky nasypte do sáčku a rozdrťte je například válečkem na těsto nebo paličkou na maso.
Na krém si prvně připravte karamelovou ochucovací pastu. Směs Karina nasypejte do misky, zalejte vodou, promíchejte a nechejte 15 minut nabobtnat.
Vychlazenou smetanu nalijte do mísy, přidejte mascarpone a
karamelovou směs. Ručním šlehačem vyšlehejte hladký a tuhý krém. Polovinu krému
rozetřete na sušenkový základ, posypejte nalámanými Lotus sušenkami a
navrstvěte druhou polovinu krému.
TIP:
Budete-li chtít připravit dort bez použití živočišných produktů, doporučuji na krém použít rostlinnou šlehačku Hoplá. 250 g Kariny spojte s 120g vody. Tento základ vyšlehejte s 600 ml dobře vychlazené šlehačky.
Hotový dortík nechejte v lednici odpočívat minimálně 12 hodin.
Jako ozdobu použijte čokoládové
hoblinky, karamelové kostky, sušenky nebo
ideálně kombinaci všech těchto surovin.