ČokoKoko NeNanuky

Chlebíčky, jednohubky, domácí paštika, pomazánky, uzené maso, obložené sýrové a salámové talíře. Křupky, tyčinky, brambůrky, oříšky, různé druhy krekrů a další slané pochutiny. Tohle je klasika, kterou zná a připravuje na poslední den v roce nejeden z nás. Podle mě by na slavnostním stole nemělo chybět ani sladké. Sice máme ve spíži ještě plnou krabici vánočního cukroví, ale i tak jsem letos připravila i tento netradiční dezert. Čokoládovo kokosové nenanuky. Ač se na první pohled může zdát jejich příprava náročná, není to žádná věda. 

Ingredience (na 16 menších kousků)

Korpus:

  • 2 vejce
  • 60g cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 20g kakaa
  • 40g hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

K dokončení

  • 80g kokosu
  • 80 - 100g mascarpone
  • 2-4 lžičky rybízové marmelády

Klacíky na nanuky nebo špejle

Čokoládová poleva

U přípravy dortových nenanuků je základem korpus. Ten si připravíme jako první. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme dvě lžíce horké vody, rozpuštěné máslo a ještě chvíli šleháme. Mezitím v druhé misce smícháme prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Moučnou směs po lžících zašleháváme k vajíčkům. Těsto na korpus pečeme v máslem vymazané dortové formě (průměr cca 22cm) ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 - 30 minut. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout. 

Studený korpus vyndáme z formy a nadrobíme na malé kousky. Piškotovou drobenku smícháme s kokosem, mascarpone a rybízovou marmeládou.  Množství mascarpone záleží na propečení korpusu a marmeládu přidejte podle své chuti. Já dala rovnou 4 lžičky. Kyselost rybízu v kombinaci s čokoládou a kokosem mi přišla fajn. Po smíchání všech ingrediencí musí vzniknout lehce lepivé, nedrobivé těstíčko, z kterého půjdou pěkně tvarovat nanuky - nenanuky. Tvoříme je buď jen tak od oka, rukou nebo kdo má, může použít specální silikonovou formičku, určenou právě na tvorbu těchto dezertů. Hotové nenanuky dáme na chvíli zatuhnout do mrazáku. 

Mezitím si rozehřejeme polevu. Pokud použijete kupovanou, budete to mít téměř bez práce. Já ji většinou doma nemám, takže mi nezbývá nic jiného než nad párou rozpustit hořkou čokoládu (používám čokoládové pecky Callebaut nebo hořkou čokošku z Lidlu) s kouskem tuku - obvykle přidám kokosový olej. Přiznám se, že poměr čokolády a kokosáku musím ještě vychytat. U klasické polevy - čokoláda a ztužený tuk - platí poměr 2:1. 

Rozpuštěnou polevu přejileme do vyšší nádoby, necháme malinkou zchládnout a poté postupně namáčíme nanuk po nanuku. Hotové odkládáme na mřížku, dle fantazie ozdobíme a dáme do lednice odležet alespoň na 2 hodiny.