Bramborové knedlíky se švestkami

Tohle jídlo se k blížícímu podzimu vyloženě hodí. Potěší nejen naše chuťové buňky, ale pohladí nás i na duši. Sladké knedlíky nás v sychravém počasí vnitřně zahřejí a navodí pocit dobré nálady. Kdo by se přeci po skvělém jídle mračil? 

Čerstvé švestky jsou zatím ještě k mání, ale nebojte, tohle tradiční české jídlo si můžete připravit i v zimě ze zamraženého nebo kompotovaného ovoce. Knedlíky chutnají přímo božsky v kombinaci s mákem nebo tvarohem, přelité zlatavým, voňavým máslem. Nejlepší na tomto receptu je to, že se nemusíte "dřít" s kynutým těstem, stačí připravit jednoduché bramborové těsto. 

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 12  lžic hrubé mouky
  • 12  lžic dětské krupičky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • švestky
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • přepuštěné máslo - České ghíčko

Postup:

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Slijeme vodu a necháme vychladnout. Studené brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo

Přidáme špetku soli, vejce, mouku, krupičku a důkladně propracujeme. Pokud by těsto moc lepilo a nešlo by zpracovat, přisypeme ještě malinko mouky. Množství mouky se totiž může lišit podle toho, jak moc mokré jsou brambory.

Teď je na čase připravit švestky. Omyjeme je, osušíme a vypeckujeme. V případě potřeby nakrájíme na menší kousky. Při přípravě knedlíků musíme myslet na to, že ovoce pustí během vaření šťávu, je tedy potřeba udělat těsto trochu hutnější, aby se zcela nerozpadlo.

Z připraveného těsta tvoříme cca půl centimetru silné placičky, na které klademe ovoce a balíme jednotlivé knedlíčky. 

Švestkové knedlíky vaříme ve vroucí vodě přibližně 5 minut. Jakmile jsou hotové, vyplavou na hladinu.

Jednotlivé porce knedlíků servírujeme s pořádnou dávkou mletého máku smíchaného s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. 

Tip: Jak vyladit tuto skvělou, sladkou klasiku k dokonalosti? 

Místo klasického másla použijte přepuštěné máslo Ghí. Jeho výborná, jemná máslová chuť knedlíky vyzvedne zase o level výš.