Chilli con carne s čokoládou
Venku to sice vypadá na brzký příchod jara, ale věřím, že se zima ještě úplně nevzdává a tento zahřívací pokrm přijde vhod. Mleté maso, fazole a kukuřice se skvěle snoubí s pikantní rajčatovou omáčkou a kousek kvalitní hořké čokolády vystřelí tohle jídlo až k nebesům.
Ingredience na 4 porce
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 1 - 2 stroužky česneku
- 1 menší červená paprika
- 100 g kukuřice
- 500 g pasírovaných rajčat
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 lžíčka sladké papriky
- chilli paprička nebo chilli vločky
- sůl, pepř, kmín
- 2 - 3 lžičky třtinového cukru
- Kousek kvalitní hořké čokolády Willie´s Cacao, já použila Willie´s Cacao Venezuelan Black Las Trincheras
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hluboké pánvi necháme rozpálit olej, na kterém osmahneme cibuli. Přidáme jemně nasekaný česnek, kmín, sladkou papriku a chilli. Necháme minutku osmažit, aby se všechny chutě promísily. Dále přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku, kukuřici a po chvíli i mleté maso. Maso opékáme a vařečkou se jej snažíme rozdělit na co nejmenší kousky.
Jakmile máme maso osmahnuté, přidáme rajčatovou šťávu, promícháme a dle potřeby přidáme trochu vody či masového vývaru. Dochutíme solí, pepřem a dle potřeby i cukrem. Směs přivedeme k varu, poté stáhneme na co nejmenší plamen, přiklopíme pokličkou a necháme přibližně 20 minut probublávat. Občas je potřeba směs promíchat a zkontrolovat, zda se omáčka příliš neodpařila a nezačíná se připalovat ke dnu. Pokud ano, přidejte malinko vody.
Teď je ten správný čas na fazole. Použila jsem červené fazole z plechovky, z kterých jsem scedila veškerou tekutinu a šupla je do pánve k masu. Použít můžete samozřejmě i doma uvařené fazole, ale ty jsem bohužel neměla ve spíži. Pokrm opět promícháme a ještě chvíli povaříme. Chilli con carne musí být krásně husté a přitom šťavnaté.
Na samotný závěr přidáme hořkou čokoládu. Opět mohu doporučit čokoládu Willie´s Cacao, která je, mimo jiné, dostupná na e-shopu Vychutnávej.cz. Přidala jsem množství odpovídající cca 2 čtverečkům. Nesmí se to s ní přehnat, aby typické masové jídlo nezískalo až moc nasládlou, čokoládovou chuť, ale naopak, aby čokoška pomohla zvýraznit veškeré chutě tohoto výtečného hlavního chodu. Jako přílohu doporučuji jasmínovou rýži nebo tortilli.