Tradiční bramboračka

Bramboračka! Polévka, kterou jsem se naučila vařit jako jedno z prvních jídel. Vzpomínka na dětství. Naše velmi oblíbená polévka, kterou nikdy nepohrdnu.

Ingredience
  • 4 brambory
  • 1 velká mrkve
  • 1 petržel
  • Kousek celeru
  • 2 hrstky sušeným hub
  • 2 lžíce másla
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • Česnek
  • Majoránka, kmín, sůl, pepř

Houby vložíme do misky a zalijeme vodou, aby změkly.

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme kořenovou zeleninu a pomalu orestujeme dozlatova. Zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme opět zezlátnout.

Základ na polévku zalijeme vodou (ideálně zeleninovým vývarem), přidáme na kostky nakrájené brambory a houby, včetně vody. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a samozřejmě nesmíme zapomenout na majoránku. Promícháme, přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Ke konci vaření vmícháme prolisovaný česnek

Nakonec do vroucí polévky vmíchám vidličkou rozšlehané vejce.