Domácí sýr se sektem Madl
Párování šumivého vína a jídla
Sýr a víno? Oblíbená kombinace, kterou nikdy nic nepokazíte. Tajemství správného párování vína a sýru je poměrně jednoduché. Stejně jako víno, tak i sýr mění svůj charakter, vyvíjí se a zraje. Při snoubení těchto dvou komponentů je důležité brát zřetel na jejich intenzitu.
Budete-li chtít připravit pro svou drahou polovičku malé občerstvení k večernímu posezení u skleničky vína, dbejte na těchto pár základních rad:
- Těžká, obzvláště červená vína kombinujte s výraznými, zrajícími sýry
- Sladká vína spárujte se zrajícími sýry či sýry s ušlechtilou plísní
- Párování vína a sýrů ze stejného regionu jsou sázkou na jistotu
- Šumivá vína se skvěle hodí k mladým, jemným, měkkým či poloměkkým sýrům
Jemný, čerstvý sýr si můžete jednoduše připravit i doma.
Já ho dělám poměrně často. Stojí mě minimum úsilí a skvěle poslouží jako malé
občerstvení. Ochutit jej můžete různým kořením, česnekem, bylinkami, zkuste
přidat ořechy nebo naložený pepř. Zde se fantazii meze nekladou
Ingredience na malý sýrový bochník o hmotnosti cca 300g
- 2 litry čerstvého plnotučného mléka
- 50ml octu
- sůl
- Zelenou část z jarní cibulky
- + jemné síto, plátno
Mléko vlijeme do hrnce a zahřejeme na 90stupňů. Jakmile dosáhneme požadované teploty, stáhneme hrnec z plotýnky, přidáme ocet, který nám zafunguje jako syřidlo, zlehka promícháme a necháme 30 minut stát v pokojové teplotě.
Mezitím si připravíme jemné větší síto a vyložíme jej plátýnkem. Obsah hrnce po půl hodině vlijeme do cedníku a necháme odkapat syrovátku. Potom zvedněte všechny cípy plátna, zatočte je a vymačkejte ze sýřeniny veškerou zbývající tekutinu. Základ na sýr dáme do misky, osolíme a přidáme jemně nasekanou cibulku dle chuti.
Ochucenou sýřeninu je potřeba vložit do formičky a nechat přes noc uležet. Ideální je použít sadu přímo na výrobu domácího sýru. Pokud ji však doma nemáte, nezoufejte. Poslouží vám i kelímek od velkého jogurtu, do kterého uděláte zespod pár děr (cca 2 -3mm), díky kterým bude moct odtékat zbývající syrovátka. Díry vám půjdou od ruky, když použijete nahřátý hřebík.
Kelímek vyložíme plátnem, napěchujeme hotovou sýřeninou, přeložíme plátýnkem, které přečnívá přes okraje kelímku a zatížíme menší zavařovací sklenicí s vodou či kamínky, aby vznikl pěkný sýrový bochník. Takto připravený sýr necháme nejlépe přes noc v lednici lisovat. Po cca 12 hodinách sýr vyjmeme z formy a máme hotovo.
Jelikož se jedná o čerstvý sýr, chutě se skvěle snoubí s šumivým vínem Madl, které můžete vybírat na eshopu Vychutnávej.cz. Já sáhla po skvělém lehkém sektu Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken.