Jogurtový koláč se švestkami a mákem

Ze zahrádky jsem donesla pár posledních švestek. Kynuté i sladké bramborové knedlíky mám v zásobě i v mrazáku. Domácí povidla jsou uskladněna ve spíši. Ale trnkový koláč jsem z letošní úrody upekla až teď, na poslední chvíli.

Ingredience
  • 4 vejce
  • 400ml bílého jogurtu
  • 180-200g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic rozpuštěného másla Ghíčko natural
  • 360g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50g máku (nemletého)
  • Švestky

Drobenka

  • 120g polohrubé mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 80g másla

Prvně připravíme posypku na koláč. V misce smícháme mouku, cukr a na kousky nakrájené máslo, které špičkami prstů zpracováváme spolu se sypkou směsí na drobenku.

Švestky omyjeme, rozkrojíme na půl a vypeckujeme. Chvíli dáme stranou a připravíme těsto na koláč.

V míse promícháme vejce společně s jogurtem, krupicovým a vanilkovým cukrem. Postupně po lžících vmícháme i zchladlé rozpuštěné Ghíčko. Do druhé mísy prosejeme mouku, vmícháme prášek do pečiva a mák.

K tekutým surovinám po částech vmícháme moučnou směs a vytvoříme krásně hladké těsto. Připravíme si plech o rozměru cca 30*40cm. Vyložíme jej pečícím papírem nebo vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a poklademe rozpůlenými švestkami slupkou dolů. Na závěr celý koláč posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 50 minut.