Kynuté jahodové knedlíky


Ingredience na těsto 

  • 150g polohrubé mouky
  • 150g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 20g kvasnic
  • 150 - 200ml mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • špetka soli

Ingredience k podávání

  • Hladká mouka na pracovní plochu

Kvasnice rozdrobíme do misky, přidáme cukr a zalijeme polovinou vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mouku prosyjeme do větší mísy, přidáme sůl, vejce, vzešlý kvásek, postupně přiléváme zbývající mléko a pomocí robotu nebo ručně, vařechou vypracujeme hladké těsto, které by mělo být poněkud tužší, na dotek pružné a nemělo by lepit. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a opět necháme na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce.

" S každou moukou se jinak pracuje, v případě potřeby přidejte o něco víc mléka"

Hladkou moukou si pomoučíme pracovní plochu. Polévkovou lžící odebíráme kousky nakynutého těsta, které skládáme na pracovní plochu a tvoříme z nich malé "placičky". Na každý kousek těsta dáme jahody, podle potřeby můžeme přidat i trošku krupicového cukru, zabalíme a vytvarujeme knedlík. Necháme 5-10 minut nakynout.

Knedlíky se mohou vařit ve vodě. Já je mám ale raději vařené v páře, klasicky na pařáčku. 

Do kastrolu nalijeme trochu vody, vložíme do něj pařáček s plátýnkem, zakryjeme poklicí a počkáme, dokud voda nezačne vřít. Postupně vkládáme nakynuté knedlíky a pod pokličkou vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky propícháme párátkem, aby vyšla pára a nesrazily se.

Knedlíky podáváme s tvarohem, nasucho opečenou strouhankou s cukrem, zalité velkou porcí voňavého, zlatavého ghíčka.