Pečené kuře s kurkumovou rýží
Pečené kuře nikdy nezklame a neznám snad nikoho, kdo by ho neměl rád. Zkusme tento pokrm podávat tentokrát malinko jinak - s kurkumovou rýží.
Ingredience:
- 1 celé kuře
- česnek dle chuti
- 1 menší cibule
- sůl
- máslo
Na kurkumovou rýži:
- rýže
- olej
- kurkuma
- sůl
- brokolice
Postup:
Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé kousky pomažeme máslem a trochu ho dáme i pod kůži, osolíme a vložíme do pekáčku. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky, přidáme ke kuřeti, mírně podlijeme vodou, pekáček zakryjeme a pečeme zhruba 2 hodiny, aby nám maso téměř samo odpadávalo od kosti - pozor však, ať se nevysuší - je nutné čas od času kuře přelévat výpekem.
Prvních 30 minut peču na 200°C, poté teplotu stáhnu na cca 170°C. Poslední půl hodinku kuřátko odkryju a dopékám, aby byla kůrčička zlatavá a pěkně křupavá (pokud máme, můžeme troubu přepnout na funkci "Gril")
V době kdy se nám peče kuře, připravíme rýži:
Na oleji lehce zpěníme cibulku, přisypeme rýži, kterou také chvíli orestujeme a zasypeme kurkumou. Takto připravený základ zalijeme vodou, osolíme a necháme vařit na mírném plameni. (Poměr rýže a vody 1:2)
Brokolici rozdělíme na velmi malé růžičky, vložíme do osolené vody a necháme projít varem. Brokolici nevaříme úplně doměkka - necháme ji takzvaně na skus. Aby brokolice neztratila barvu, je důležité ji ihned po uvaření důkladně zchladit, prolít ledovou vodou.
Uvařenou kurkumovou rýži pak jen smícháme s brokolicí, polijeme výpekem z kuřete a k tomu si naservírujeme maso dle libosti...třeba stehýnko tak, jako já :)