Pečené brambory s chorizem
Musím se vám pochlubit. Naskytla se mi nová možnost spolupráce. Pro mě spolupráce snů, protože se jedná o testování, ochutnávání a poznávání španělských delikates z eDelikatesy. Takže jsem vlastně ani chvíli neváhala a "plácli jsme si".
Jak už sám název obchůdku napovída, jedná se o místo, kde pořídíte suroviny špičkové kvality. Máte chuť na sušenou šunku, chorizo, foie gras, sýry, lahodné plody moře, extra panenské olivové oleje nebo španělské víno? Na eshopu eDelikatesy nebo v kamenné prodejně v Praze na Vyšehradské budete na té správné adrese.
Až naplánuji další výlet do Prahy, návštěvu prodejny jistě nevynechám. Musím omrknout celý sortiment, ochutnat místní kávu, tapas, víno nebo tradiční španělskou sangrii.
Pokud se jedná o přípravu pokrmů z opravdu kvalitních surovin, jsem zastánce minimalismu. Pár základních surovin bohatě postačí k tomu, abyste vyčarovali na talíři něco, co dokonale uspokojí vaše chuťové pohárky. A ani nemusíte u plotny strávit půl dne. Příkladem jsou tyto pečené brambory s chorizem, které jsem si pro vás připravila jako historicky první recept v rámci nové spolupráce s eDelikatesy.
Ingredience:
6-8 menších brambor
1 větší cibule
100g choriza Ibérico
Extra panenský olivový olej
Čerstvé bylinky - ideálně pažitka, libeček
Česnek, sůl a pepř
Ingredience na bylinkový "nok":
150 g mascarpone
Sůl, pepř
Čerstvé bylinky - pažitka, libeček, kopr
Brambory pořádně omyjte a i se slupkou dejte vařit do osolené vody. K bramborům přidejte i 1 - 2 stroužky česneku, snítku pažitky a větší větvičku libečku. Vařte do měkka. Poté sceďte vodu, dejte brambory vychladnout a následně oloupejte slupku.
Jednotlivé brambory rozmáčkněte na plech vyložený pečícím papírem. V Případě potřeby osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby předehřátě na 200 stupňů, ideálně na funkci "gril".
Mezitím si připravte chorizo směs a něco jako dip.
Na pánev dejte kapku olivového oleje, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli a chorizo na nudličky. Společně pár minut restujte. Občas promíchejte.
Na smetanový dip důkladně vymíchejte mascarpone s nasekanými bylinkami. Dochuťte solí a pepřem.
Upečené brambory vyndejte z trouby a naservírujte na talíře tak, že na každý brambor navrstvíte lžíci chorizo směsi a nok (či dva) smetanového dipu.
Já ještě navíc připravila mé milované tzatziky. Vychlazený okurkový salát s řeckým jogurtem, koprem a česnekem tento pokrm nádherně doplňuje. Skvělá večeře byla na stole během chvilky a veřte, že měla velký úspěch.