Butter chicken se sektem Madl

Párování šumivého vína a jídla 

Jsem velice ráda za spolupráci s Vychutnávej.cz. Jak už jistě všichni víte, jsem opravdu velkou milovnicí dobrého jídla a pití. Když mrknete na eshop Vychutnávej.cz, najdete zde spoustu špičkových produktů.

Na mém blogu můžete najít dva recepty (Brownies muffiny a Chilli con carne), kde jsem prvně vyzkoušela čokoládu Willie´s cacao. A že to tedy je opravdová pecka! V nabídce je nejen čokoláda té nejvyšší kvality, ale také káva a luxusní alkohol.

Tentokrát se zaměřím na šumivá vína. Já osobně mám tento druh vína moc ráda. "Bublinky" si spojuji s oslavou, ale proč si je nedopřát jen tak, k dobrému jídlu? Čas od času je potřeba v klidu posedět s manželem, rodinou, užít si klidu, pohody a právě pro tyto chvíle by se Vám mohla hodit lahvinka sektu Mádl.

Víno a jídlo k sobě patří již od nepaměti. Víno totiž dokáže podtrhnout chuť a vůni pokrmu. Funguje to však i naopak. Jak ale sladit víno s daným pokrmem? Samotné snoubení vína a jídla zní jako strašná věda, ale není tomu úplně tak. Důležité je, řídit se základními pravidly. Párovat by se mělo víno a jídlo podobného charakteru. K lehkým jídlům se hodí jemné víno a naopak k výraznějšímu, kořeněnému nebo pikantnímu jídlu, je dobré zvolit víno výraznější a plnější chuti. K bílému masu a rybám se doporučuje podávat víno bílé, k červenému masu červené. Pokud váháte, sáhněte po láhvi růžového vína.

Jelikož jsem plánovala pro Vás připravit recept inspirovaný Indií, zvolila jsem růžové šumivé víno Madl Schretenperg - Sekt Rosé Trocken, které se skvěle doplňuje s kořeněnými jídly.

Butter Chicken

Máslové kuře je skvělý indický pokrm, charakteristický svou jemnou a přitom vydatně kořeněnou chutí. 

Ingredience na naložení masa (4 porce)

  • 600g kuřecích prsou
  • 150g bílého jogurtu
  • 2cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce koření Garam Masala
  • Sůl

Ingredience na omáčku

  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce koření Garam Masala
  • 1 lžíce sladké papriky
  • ½ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky skořice
  • 350ml rajčatového pyré
  • 400ml 33% smetany
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce másla 

Jogurt smícháme s kořením, prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, citronovou kůrou a troškou soli. Maso nakrájíme na nudličky a necháme marinovat v lednici ideálně do druhého dne.

Ve velkém hrnci nebo wok pánvi rozpálíme kokosový olej, na kterém osmažíme cibuli do pěkné, zlatavé barvy. Přidáme česnek a po chvíli přisypeme veškeré koření a další minutku restujeme. Takto připravený základ na omáčku zalijeme rajčatovým pyré, smetanou, osolíme, opepříme a necháme chvíli provařit. Poté omáčku pomocí ponorného mixéru rozmixujeme dohladka. V případě potřeby naředíme vodou či smetanou a ještě dochutíme. 

Hrnec/wok pánev s omáčkou vrátíme zpět na plotýnku, vmícháme marinované maso a necháme na mírném plamenu probublávat. Čas od času promícháme, aby se omáčka nezačala připalovat ke dnu. Jakmile bude kuře hotové, vmícháme máslo a můžeme začít servírovat. 

Ideální přílohou je rýže, ale nebojte se ani menšího experimentu. Vyzkoušejte kuskus, bulgur nebo jako já kombinaci bílé a červené quinoi.