Obrácený dortík
Ingredience na těsto:
- 2 vejce
- 60g polohrubé mouky
- 60g třtinového cukru
- 2 lžíce oleje
- 3 větší jablka + skořice + třtinový cukr
Na krém:
- 1 tvaroh ve vaničce
- 1 zakysaná smetana
- cukr dle chuti nebo jiné sladidlo (např. agávový či javorový sirup)
Na dohotovení budeme potřebovat mandlové lupínky a libovolné ovoce na ozdobu.
Postup:
Nejprve si připravíme jablka - oloupeme je a nastrouháme nahrubo. Dno dortové formy (nejlépe o průměru 24cm) vyložíme pečícím papírem. Jablka navrstvíme na dno formy, posypeme třtinovým cukrem a skořicí.
Dále se pustíme do přípravy jednoduchého těsta. Vyšleháme si bílky s cukrem dotuha. Poté postupně přidáme žloutky, olej a dále ještě chvíli šleháme. Nakonec opatrně vmícháme prosátou polohrubou mouku. Těsto nalijeme do dortové formy, na jablíčkovou vrstvu, a pečeme cca 30 minut na 160 - 180 °C.
Mezitím, co se nám bude korpus péct, připravíme krém - smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, důkladně promícháme a dle své chuti osladíme. Použila jsem agávový sirup, ale klidně použijte cokoliv, co máte doma - jiný druh sirupu (javorový, datlový...) nebo klasicky, moučkový cukr.
Po upečení, vychladlý korpus vyjmeme z formy, otočíme jej tak, aby vrstva jablek byla nahoře, sejmeme pečící papír a navrstvíme tvarohovo-smetanový krém.
Dortík ozdobíme nasucho opraženými mandlovými lupínky a ovocem.