Obrácený dortík

Ingredience na těsto:

  • 2 vejce
  • 60g polohrubé mouky
  • 60g třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje        
  • 3 větší jablka + skořice + třtinový cukr

Na krém:

  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 zakysaná smetana
  • cukr dle chuti nebo jiné sladidlo (např. agávový či javorový sirup)

Na dohotovení budeme potřebovat mandlové lupínky a libovolné ovoce na ozdobu.


Postup:

Nejprve si připravíme jablka - oloupeme je a nastrouháme nahrubo. Dno dortové formy (nejlépe o průměru 24cm) vyložíme pečícím papírem. Jablka navrstvíme na dno formy, posypeme třtinovým cukrem a skořicí. 

Dále se pustíme do přípravy jednoduchého těsta. Vyšleháme si bílky s cukrem dotuha. Poté postupně přidáme žloutky, olej a dále ještě chvíli šleháme. Nakonec opatrně vmícháme prosátou polohrubou mouku. Těsto nalijeme do dortové formy, na jablíčkovou vrstvu, a pečeme cca 30 minut na 160 - 180 °C. 

Mezitím, co se nám bude korpus péct, připravíme krém - smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, důkladně promícháme a dle své chuti osladíme. Použila jsem agávový sirup, ale klidně použijte cokoliv, co máte doma - jiný druh sirupu (javorový, datlový...) nebo klasicky, moučkový cukr.

Po upečení, vychladlý korpus vyjmeme z formy, otočíme jej tak, aby vrstva jablek byla nahoře, sejmeme pečící papír a navrstvíme tvarohovo-smetanový krém.

Dortík ozdobíme nasucho opraženými mandlovými lupínky a ovocem.