Beránek bez formy

Letošní Velikonoce nebudou takové, na jaké jsme zvyklí. Koronavirus a s ním spojený nouzový stav a karanténa ovlivňuje životy nás všech. Žádné výlety, sedánky s kamarádkami u kafíčka, zavřené kavárny, restaurace, hotely... Omezení se týká nás všech. I když je tato doba nelehká a velmi zvláštní, snažím se z ní vytěžit maximum. Jsem vděčná víc, než kdy jindy za domeček se zahradou a slunečnou terasou. Za prostor, kde se můžeme svobodně nadechnout a užívat si prvních jarních paprsků a teplého počasí. Za ničím se nehoním. Užívám si Bruníka, manžela, peču, vařím a jím :D Přijde mi, že v kuchyni teď trávím ještě víc času než za "normálního stavu" a to je co říct.

A teď zpět k veselejšímu tématu, svátkům jara. Jaké jsou Vaše oblíbené velikonoční dobroty? Mazanec, jidáše, pletence nebo snad beránek? U nás se rok co rok peče nejeden mazanec a klasický beránek z piškotového těsta. Co ale dělat, když není doma forma a přesto byste si rádi beránka upekli? Zkuste netradiční způsob pečení na plechu. Původní plán byl upéct beránka z kynutého těsta, jenže doma nebyl ani kousek droždí. Takže jsem zaexperimentovala a vyzkoušela jednoho takového upéct z nekynutého tvarohového těsta.  

  • 500g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 160g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 140g másla
  • 20g sádla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 80ml mléka
  • 3 lžíce rumu
  • kůra z jednoho citronu
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • hrst mandlových lupínků + lupínky na posypání
  • špetka soli

Změklé máslo, sádlo, tvaroh, vejce, žloutek, cukr, rum a jemně nastrouhanou citronovou kůru utřeme dohladka. Dejte pozor, aby všechny uvedené suroviny měly stejnou, pokojovou teplotu. Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli a postupně zapracujeme k mokrým ingrediencím. Přidáme také mléko, mandlové lupínky a rozinky. Vařečkou, nebo pomocí robotu s hnětacím hákem, vypracujte tužší těsto.

Z hotového těsta následně tvoříme různě veliké bochánky, které klademe na plech a vytvoříme tak tělo beránka. Z jednoho většího pak vytvoříme hlavu. Dvě větší rozinky použijeme na oči a jednu na čumáček. Nesmíme zapomenou ani na růžky. Vytvarujeme dva válečky, které do poloviny stočíme a přiložíme k hlavičce. Hotového beránka pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme na 180 stupňů do zlatova.

Jelikož se do těsta přidává kypřící prášek, je potřeba pracovat opravdu rychle a to proto, aby prášek začal fungovat až v troubě a beránek pěkně nakynul.

Tvarohové těsto můžete použít i na mazanec. Stačí jen hotové těsto rozdělit na polovinu a vytvarovat dva menší bochánky. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Na tuto teplotu pečeme prvních 10 minut. Poté teplotu stáhneme na 170 stupňu a dopékáme dozlatova. Pokud budou mazance příliš rychle tmavnout, přikryjeme je alobalem. Pro zkoušku propečenosti použijte "špejlový test". Nebude-li se těsto na špejli lepit, máme hotovo.

Ať už z těsta upečete beránka nebo mazanec, po vychladnutí jej pocukrujte moučkovým cukrem a vychutnejte si jemné, tvarohové těsto s čajem, kávou nebo šálkem teplého kakaa.