Skořicový květ
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 2 lžičky cukru moučka
- 25 g kvasnic
- 400 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 60 g rozpuštěného (ale ne horkého!) másla
- 2 lžíce cukru moučka
Náplň:
- Na každý obdélník po jedné dávce:
- 50 g změklého másla
- 3 lžíce cukru krystal
- 1,5 lžičky skořice
- 1 vejce na potření
- cukr krystal na posypání
Postup:
V míse smícháme mléko se 2 lžičkami moučkového cukru, kvasnicemi a necháme stát 15 min.
Navážíme mouku se 2 lžícemi cukru, přidáme sůl, rozpuštěné máslo, kvásek a vše důkladně zpracujeme v těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě nakynout do dvojitého objemu.
Až je těsto nakynuté, rozdělíme jej na dva díly. Každý vyválíme v obdélník, na který rozetřeme 50g rozteklého másla (tak aby šlo roztírat) a posypeme rovnoměrně cukrem smíchaným se skořicí. Plát srolujeme a krájíme na kousky tlusté cca 2cm. Ty pokládáme do kulaté formy až dokud nemáme vytvořený květ a zaplněnou formu. Zbývající šneky upečeme na plechu vyložený pečícím papírem. Vše necháme ještě tak 30minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pocukrujeme krystalem.
Troubu předehřát na 220 stupňů - horkovzduch. Pečeme cca 15 min