Mrkvový dortík se slaným karamelem

Mrkev v dortu a slaný karamel? Někdo může být touto kombinací zděšen, ale věřte, že není důvod k obavám. Vláčný korpus, smetanový krém a jemný slaný karamel tvoří ideální kombinaci chutí. U nás se mrkváček stal jedním s nejoblíbenějších dezertů.  

Ingredience na korpus

  • 1 a ½ hrnku jemně strouhané mrkve
  • 2 vejce
  • ½ hrnku rozinek
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • Hrst vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky sody
  • ½ prášku do pečiva
  • špetka soli
  • mléko

Ingredience na slaný karamel

  • 100g cukru krupice
  • 3 lžíce vody
  • 110ml smetany 33%
  • Větší špetka soli

Ingredience na krém

  • 300g Mascarpone
  • 200ml smetany 33%
  • Vanilkový cukr
  • Ztužovač smetany
  • Cukr dle chuti

1. KORPUS

Začneme přípravou korpusu. Většinou si jej upeču den předem. Nemusím tak dlouho čekat, než korpus zcela vychladne. Navíc se krásně uleží a při prokrajování se nebude nedrobit.

Dno formy - průměr 22cm - vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.

Očistěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme dvě vejce, rozinky a promícháme. Postupně vsypeme i prosátou mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva společně se sodou, sůl a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme trochu mléka na naředění. Těsto by nemělo být příliš husté.

Takto připravené těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 - 40 minut.

2. KARAMEL

Příprava karamelu není žádná věda. Důležité je dodržet základní postup a úspěch je zaručen.

Jako první, ohřejeme smetanu a dáme chvíli stranou. Cukr nasypeme do kastrůlku, přidáme 3 lžíce vody a na mírném plamenu přivedeme k varu. Důležité je cukr NEMÍCHAT! Necháme jej vařit, dokud nezačne chytat krásnou, zlatavě-karamelovou barvu. Jakmile dosáhne této barvy, sundáme kastrůlek z ohně, a za stálého energického míchání metličkou, do karamelu přilijeme teplou smetanu. POZOR - bude to hodně bublat, prskat...! Karamel osolíme a necháme zchladnout. 

3. KRÉM

Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha. Přidáme mascarpone, vanilkový cukr, dle chuti osladíme moučkovým cukrem a vyšleháme hladký, smetanový krém. Na závěr přisypeme ztužovač a ještě jednou, naposledy, prošleháme. 

KOMPLETACE DORTU

Vychladlý korpus jednou podélně prokrojíme a spodní část dortu přendáme na dortovou podložku. Korpus pokapeme slaným karamelem a potřeme zhruba polovinou připraveného krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a potřeme zbylým krémem, včetně boků. Na závěr polejeme dort karamelem, který lehce rozetřeme až k okrajům. Ozdobíme například nasekanými vlašskými ořechy a čerstvými fíky. 

Před podáváním necháme dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.