Mrkvový dortík se slaným karamelem
Mrkev v dortu a slaný karamel? Někdo může být touto kombinací zděšen, ale věřte, že není důvod k obavám. Vláčný korpus, smetanový krém a jemný slaný karamel tvoří ideální kombinaci chutí. U nás se mrkváček stal jedním s nejoblíbenějších dezertů.
Ingredience na korpus
- 1 a ½ hrnku jemně strouhané mrkve
- 2 vejce
- ½ hrnku rozinek
- 1 hrnek hladké mouky
- ¾ hrnku cukru krupice
- Hrst vlašských ořechů
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky sody
- ½ prášku do pečiva
- špetka soli
- mléko
Ingredience na slaný karamel
- 100g cukru krupice
- 3 lžíce vody
- 110ml smetany 33%
- Větší špetka soli
Ingredience na krém
- 300g Mascarpone
- 200ml smetany 33%
- Vanilkový cukr
- Ztužovač smetany
- Cukr dle chuti
1. KORPUS
Začneme přípravou korpusu. Většinou si jej upeču den předem. Nemusím tak dlouho čekat, než korpus zcela vychladne. Navíc se krásně uleží a při prokrajování se nebude nedrobit.
Dno formy - průměr 22cm - vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
Očistěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme dvě vejce, rozinky a promícháme. Postupně vsypeme i prosátou mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva společně se sodou, sůl a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme trochu mléka na naředění. Těsto by nemělo být příliš husté.
Takto připravené těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 - 40 minut.
2. KARAMEL
Příprava karamelu není žádná věda. Důležité je dodržet základní postup a úspěch je zaručen.
Jako první, ohřejeme smetanu a dáme chvíli stranou. Cukr
nasypeme do kastrůlku, přidáme 3 lžíce vody a na mírném plamenu přivedeme k varu.
Důležité je cukr NEMÍCHAT! Necháme jej vařit, dokud nezačne chytat krásnou,
zlatavě-karamelovou barvu. Jakmile
dosáhne této barvy, sundáme kastrůlek z ohně, a za stálého energického míchání
metličkou, do karamelu přilijeme teplou smetanu. POZOR - bude to hodně bublat, prskat...! Karamel
osolíme a necháme zchladnout.
3. KRÉM
Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha. Přidáme mascarpone, vanilkový cukr, dle chuti osladíme moučkovým cukrem a vyšleháme hladký, smetanový krém. Na závěr přisypeme ztužovač a ještě jednou, naposledy, prošleháme.
KOMPLETACE DORTU
Vychladlý korpus jednou podélně prokrojíme a spodní část dortu přendáme na dortovou podložku. Korpus pokapeme slaným karamelem a potřeme zhruba polovinou připraveného krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a potřeme zbylým krémem, včetně boků. Na závěr polejeme dort karamelem, který lehce rozetřeme až k okrajům. Ozdobíme například nasekanými vlašskými ořechy a čerstvými fíky.
Před podáváním necháme dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.