Polévka z pečené dýně

Ingredience

  • 1 Dýně Hokaido
  • 2 menší brambory
  • 6 stroužků česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 smetana
  • 400 - 500 ml vody
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř

Dýni Hokaido omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky cca 3x3cm. Hokkaido se nemusí loupat, protože při pečení i vaření slupka krásně změkne. Pokud slupku odstraníte, nic se nestane ale zbytečně se připravíte o velké množství vitamínů, která právě tato svrchní vrstva ukrývá.

Brambory a cibuli naopak oloupat musíme, přeřízneme na čtvrtky a spolu s dýní dáme na plech vyložený pečícím papírem. Přihodíme celé stroužky česneku - ty také neloupeme - a vše zakápneme olivovým olejem. Pečeme na 200 stupňů přibližně 30-40 minut.

Po upečení vymáčkneme změklý, upečený česnek ze slupky a společně s dýní a brambory přendáme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme vše krátce povařit.

"Množství vody popřípadě upravte podle toho, jakou máte rádi konzistenci polévky a taky dle velikosti dýně."

Takto připravený základ na polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem, vlijeme smetanu a opět necháme na mírném plamenu chvilku probublávat. Bude stačit 5 minut a můžeme servírovat.