Polévka z pečené dýně
Ingredience
- 1 Dýně Hokaido
- 2 menší brambory
- 6 stroužků česneku
- 1 menší cibule
- 1 smetana
- 400 - 500 ml vody
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Dýni Hokaido omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky cca 3x3cm. Hokkaido se nemusí loupat, protože při pečení i vaření slupka krásně změkne. Pokud slupku odstraníte, nic se nestane ale zbytečně se připravíte o velké množství vitamínů, která právě tato svrchní vrstva ukrývá.
Brambory a cibuli naopak oloupat musíme, přeřízneme na čtvrtky a spolu s dýní dáme na plech vyložený pečícím papírem. Přihodíme celé stroužky česneku - ty také neloupeme - a vše zakápneme olivovým olejem. Pečeme na 200 stupňů přibližně 30-40 minut.
Po upečení vymáčkneme změklý, upečený česnek ze slupky a společně s dýní a brambory přendáme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme vše krátce povařit.
"Množství vody popřípadě upravte podle toho, jakou máte rádi konzistenci polévky a taky dle velikosti dýně."
Takto připravený základ na polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem, vlijeme smetanu a opět necháme na mírném plamenu chvilku probublávat. Bude stačit 5 minut a můžeme servírovat.