Bezinkovo - meduňkový sirup

Bezinkový sirup zná bezpochyby každý. Mnoho z vás jej určitě zkoušelo vyrobit doma. Já se odhodlala až letos, když jsem neodolala nádherně rozkvetlým květům, které na dálku lákaly svou omamnou vůní.

Přemýšlela jsem, čím sirup ještě vylepšit - prvně mě napadlo přidat mátu, nakonec však vyhrály meduňkové listy. 

Tento sirup, zalitý minerálkou nebo jen obyčejnou vodou s pořádnou dávkou ledu, je ideálním osvěžením v parných, letních dnech.

Co budeme potřebovat?

  • Základem jsou rozkvetlé květy bezinky - použila jsem cca 30 květů
  • 2 litry vody 
  • 4 větvičky meduňky
  • 1,5 - 2 kg třtinového cukru
  • 20g kyseliny citronové
  • šťáva z jednoho citronu

2 litry vody převaříme a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme bezinkové květy a meduňku. Vše vložíme do mísy a zalijeme vychladlou, převařenou vodou. Takto připravený základ na sirup necháme 24 hodin louhovat (nejlépe na nějakém chladnějším místě).

Jakmile tato doba uplyne, vymačkáme z květů veškerou tekutinu a přecedíme - nejlépe přes jemné plátýnko. 

Dále přidáme cukr, kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Mícháme dokud se cukr nerozpustí. Až se tak stane, stočíme sirup do vymytých lahví. 

Sirup uchováváme v chladnu.

" Sirup bude mít výraznější, tmavší barvu když použijete nerafinovaný třtinový cukr Muscovado"