Bezinkovo - meduňkový sirup

Bezinkový sirup zná bezpochyby každý. Mnoho z vás jej určitě zkoušelo vyrobit doma. Já se odhodlala až letos, když jsem neodolala nádherně rozkvetlým květům, které na dálku lákaly svou omamnou vůní.
Přemýšlela jsem, čím sirup ještě vylepšit - prvně mě napadlo přidat mátu, nakonec však vyhrály meduňkové listy.
Tento sirup, zalitý minerálkou nebo jen obyčejnou vodou s pořádnou dávkou ledu, je ideálním osvěžením v parných, letních dnech.
Co budeme potřebovat?
- Základem jsou rozkvetlé květy bezinky - použila jsem cca 30 květů
- 2 litry vody
- 4 větvičky meduňky
- 1,5 - 2 kg třtinového cukru
- 20g kyseliny citronové
- šťáva z jednoho citronu
2 litry vody převaříme a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme bezinkové květy a meduňku. Vše vložíme do mísy a zalijeme vychladlou, převařenou vodou. Takto připravený základ na sirup necháme 24 hodin louhovat (nejlépe na nějakém chladnějším místě).
Jakmile tato doba uplyne, vymačkáme z květů veškerou tekutinu a přecedíme - nejlépe přes jemné plátýnko.
Dále přidáme cukr, kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Mícháme dokud se cukr nerozpustí. Až se tak stane, stočíme sirup do vymytých lahví.
Sirup uchováváme v chladnu.
" Sirup bude mít výraznější, tmavší barvu když použijete nerafinovaný třtinový cukr Muscovado"