Pizza tyčinky
Dlouho jsem hledala, zkoušela správný poměr surovin až je konečně recept na dokonalé pizza tyčinky na světě. Skvěle se hodí na zakousnutí k vínku, pivku nebo jen tak na chuť při posezení s přáteli nebo s rodinkou.
Ingredience (na 1 plech):
Těsto:
- 280g hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- cca 125 ml vlažné vody
- 1 ČL sušeného droždí
- 1 ČL cukru krupice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL pepře
Na potření:
- 1 - 1,5 cm másla
- 2 větší stroužky česneku
- grilovací koření
- sýr dle chuti
Ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a sušených kvasnic. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku, prolisovaný česnek, olej, sůl a pepř vsypeme do mísy. Přidáme vykynutý kvásek a důkladně zamícháme. Musí nám vzniknout hladké, nelepivé těsto. Necháme pod utěrkou 30 - 45 minut kynout.
Mezitím si připravíme velice jednoduchou, máslovou "nátěrku" - rozpustíme máslo a promícháme s prolisovaným česnekem.
Po vykynutí těsto vyválíme na tenkou placku (měla jsem cca 3mm tlustou), pomažeme máslovo-česnekovou směsí, posypeme grilovacím kořením a nastrouháme sýr dle chuti. Já dala na polovinu těsta nivu a na druhou klasický eidam. Ale i s mozzarellou a parmazánem nemají chybu.
Rozkrájíme na jednotlivé tyčinky a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C dokud nebudou pěkně zlatavé.
Tip: Pokud budete chtít přidat i něco zeleného, výborně se hodí zamíchat do rozpuštěného másla, krom česneku, i pár lístků čerstvého oregana.