Pizza tyčinky

Dlouho jsem hledala, zkoušela správný poměr surovin až je konečně recept na dokonalé pizza tyčinky na světě. Skvěle se hodí na zakousnutí k vínku, pivku nebo jen tak na chuť při posezení s přáteli nebo s rodinkou.

Ingredience (na 1 plech):

Těsto:

  • 280g hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • cca 125 ml vlažné vody
  • 1 ČL sušeného droždí
  • 1 ČL cukru krupice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL pepře 



Na potření:

  • 1 - 1,5 cm másla
  • 2 větší stroužky česneku
  • grilovací koření
  • sýr dle chuti

Ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a sušených kvasnic. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.                                                           Mouku, prolisovaný česnek, olej, sůl a pepř vsypeme do mísy. Přidáme vykynutý kvásek a důkladně zamícháme. Musí nám vzniknout hladké, nelepivé těsto. Necháme pod utěrkou 30 - 45 minut kynout.

Mezitím si připravíme velice jednoduchou, máslovou "nátěrku" - rozpustíme máslo a promícháme s prolisovaným česnekem.

Po vykynutí těsto vyválíme na tenkou placku (měla jsem cca 3mm tlustou), pomažeme máslovo-česnekovou směsí, posypeme grilovacím kořením a nastrouháme sýr dle chuti. Já dala na polovinu těsta nivu a na druhou klasický eidam. Ale i s mozzarellou a parmazánem nemají chybu.

Rozkrájíme na jednotlivé tyčinky a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C dokud nebudou pěkně zlatavé.

Tip: Pokud budete chtít přidat i něco zeleného, výborně se hodí zamíchat do rozpuštěného másla, krom česneku, i pár lístků čerstvého oregana.