Teplý brokolicový salát se slaninovými chipsy

Každý den bychom si měli dopřát alespoň kousek zeleniny kvůli svému bohatému obsahu vitamínů.  V zimě, oproti letním měsícům, chuť na čerstvou zeleninu a zeleninové saláty výrazně klesá. Mám pro Vás řešení. Zkuste jejich teplou variantu. 

Do zimních salátů se často přidávají luštěniny nebo obilniny - drobnozrnná čočka, cizrna, quinoa, kuskus, bulgur nebo různá semínka, sýry či pečená zelenina. Já zkombinovala pečenou brokolici se slunečnicovými semínky, granátovým jablíčkem, sýrem a slaninovými chipsy. 

Ingredience

  • 1 brokolice
  • 1-2 lžíce přepuštěného másla České ghíčko
  • Hrst slunečnicových semínek
  • Granátové jablko
  • Balkánský sýr
  • Sůl a pepř
  • Citronová šťáva
  • Plátky libové slaniny

Postup

Brokolici rozdělíme na malé růžičky. Stonek oloupeme, pokrájíme také na menší kousky a vše důkladně umyjeme.

Nakrájenou brokolici dáme do pekáčku. Osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s povoleným máslem ghí.  Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme přibližně 15 minut. 

Do druhého pekáčku rozložíme jednotlivé plátky slaniny a taktéž vložíme do trouby. Pečeme dozlatova a hlavně dokřupava. 

Mezitím než se upeče brokolice a slaninové chipsy, na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka, nakrájíme balkánský sýr na drobné kostičky a vyloupneme pár jadérek granátového jablíčka. 

Jakmile je brokolice hotová, rozdělíme ji na talíře. Jednotlivé porce posypeme slunečnicovými semínky, sýrem a granátovým jablíčkem. Dle chuti můžeme ještě dokořenit solí a pepřem. Podáváme se slaninovými chipsy a rozpečenou bagetkou.