Teplý brokolicový salát se slaninovými chipsy
Každý den bychom si měli dopřát alespoň kousek zeleniny kvůli svému bohatému obsahu vitamínů. V zimě, oproti letním měsícům, chuť na čerstvou zeleninu a zeleninové saláty výrazně klesá. Mám pro Vás řešení. Zkuste jejich teplou variantu.
Do zimních salátů se často přidávají luštěniny nebo obilniny - drobnozrnná čočka, cizrna, quinoa, kuskus, bulgur nebo různá semínka, sýry či pečená zelenina. Já zkombinovala pečenou brokolici se slunečnicovými semínky, granátovým jablíčkem, sýrem a slaninovými chipsy.
Ingredience
- 1 brokolice
- 1-2 lžíce přepuštěného másla České ghíčko
- Hrst slunečnicových semínek
- Granátové jablko
- Balkánský sýr
- Sůl a pepř
- Citronová šťáva
- Plátky libové slaniny
Postup
Brokolici rozdělíme na malé růžičky. Stonek oloupeme, pokrájíme také na menší kousky a vše důkladně umyjeme.
Nakrájenou brokolici dáme do pekáčku. Osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s povoleným máslem ghí. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme přibližně 15 minut.
Do druhého pekáčku rozložíme jednotlivé plátky slaniny a taktéž vložíme do trouby. Pečeme dozlatova a hlavně dokřupava.
Mezitím než se upeče brokolice a slaninové chipsy, na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka, nakrájíme balkánský sýr na drobné kostičky a vyloupneme pár jadérek granátového jablíčka.
Jakmile je brokolice hotová, rozdělíme ji na talíře. Jednotlivé porce posypeme slunečnicovými semínky, sýrem a granátovým jablíčkem. Dle chuti můžeme ještě dokořenit solí a pepřem. Podáváme se slaninovými chipsy a rozpečenou bagetkou.