Kari rizoto s chřestem
Chřest je stále oblíbenější sezónní surovinou. Můžeme si vybírat ze tří druhů - chřest bílý, zelený a méně známý chřest fialový. Výhodou je, že chřest můžeme upravovat na nespočet možných způsobů. Můžeme jej vařit, smažit, zapékat, grilovat - cokoliv nás napadne. A věřte, že vždy bude chutnat skvěle.
Když jsem se dozvěděla o soutěži na stránkách https://www.lidl.cz - Lidl Food Challenge na téma "JARNÍ ŽLUTO-ZELENÝ RECEPT", zelený chřest pro mne byla jasná volba.
Ingredience: (množství je přibližně na dvě menší porce)
- 200g kulatozrnné rýže Arborio Italiamo
- 1 dcl bílého vína
- 40g másla
- zelený chřest
- 400ml zeleninového vývar
- 1 menší cibule
- sůl, pepř, kari koření
- 40g sýru Grana Padano Lovilio
Postup:
Nejprve si připravíme chřest - dřevnatou část odlomíme a vyhodíme, hlavičky chřestu odkrojíme a povaříme 2-3 minutky v osolené vodě. Stačí opravdu chvilinka, protože chceme, aby byly stále pěkně křupavé. Uvařené hlavičky scedíme a zchladíme v ledové vodě, aby se zachovala jasná zelená barva. Zbývající část chřestu nakrájíme na kolečka a na chvíli odložíme stranou.
A jde se na přípravu samotného rizota:
V pánvi rozpálíme asi polovinu másla, na kterém zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme rýži a také ji chvilku orestujeme.
Jakmile rýže zprůhlední, zalijeme kvalitním bílým vínem a počkáme, dokud se tekutina neodpaří.
Teď je správný čas na podlévaní zeleninovým vývarem - vždy přiléváme jen malé množství, přibližně 1-2 menší naběračky a to až ve chvíli, kdy se předchozí dávka vývaru vstřebá do rýže
Asi po 10 minutách vaření, vmícháme na kolečka nakrájený chřest a kari koření. Osolíme, opepříme.
Až je rýže uvařená, měla by být "al dente", stáhneme pánev z plotny, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný sýr Grana Padano. Podáváme s uvařenými chřestovými hlavičkami.